Hozzávalók: 30 dkg fehér szárazbab, 2 db sárgarépa, 2 fej hagyma, 2 szál halványító zeller, 1 db édeskömény, 1 gerezd fokhagyma, 4 db paradicsom, 3 ek olívaolaj, 2 db babérlevél, 2 ág kakukkfű, 1 tk csilipehely, 1,5 dl passzírozott paradicsom, 40 dkg füstölt hús (nálam tarja), 20 dkg árpagyöngy (gersli), 2 ek vörösborecet, só, bors
- A szárazbabot beáztatjuk egy éjszakára. Másnap a megtisztított sárgarépát és hagymát felkockázzuk, a halványító zellert feldaraboljuk. A megtisztított édesköményt a torzsa kimetszése után kockákra vágjuk, a fokhagymát finomra aprítjuk. A megmosott paradicsomot durvára daraboljuk. A babot leszűrjük és lecsepegtetjük. A nagy fazékban felhevített olívaolajon a hagymát, a sárgarépát, a zellert, az édesköményt, a fokhagymát, a babérlevelet, a kakukkfüvet és a csilipelyhet közepes tűzön puhára pároljuk 8-10 perc alatt. Hozzáadjuk a paradicsomot, és 8-10 perc alatt szétfőzzük. Hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot, felöntjük 2,5 l hideg vízzel, és beletesszük egyben a füstölt húst. Felforraljuk, és gyengébb tűzön főzzük 30 percig. Ezután beleszórjuk a babot, majd 20 perc múlva a gerslit, és további 25-30 perc alatt puhára főzzük. A füstölt húst, a babérlevelet és a kakukkfüvet kiszedjük. A húst rövid hűlés után falatnyira daraboljuk és visszatesszük az edénybe. Végül a levest a borecettel ízesítjük, és szükség szerint megsózzuk, megborsozzuk.
- Forrás: Mindmegette
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése