Hozzávalók: 4-5db (Meyer) citrom + a héjuk lereszelve, 4db nagy, házi tojás, 300g porcukor , 1 nagy cs jó minőségű vaj (ha van, házi) 225g., 1 vanília rúd belseje, 1 csipet só
Opció: rum, tejszín, konyak,
whisky max 0,5 dl /adag vagy/vagy nem egyszerre minden!
:D
Minden
hozzávalót kézi habverővel összekeverek. A vanília rúd kikapart belsejét is.
Közben egy lábasban vizet forralok, erre kell feltenni az edényt, amiben
keverem a nyers hozzávalókat. Szóval akkora legyen az edény, ami megáll a
lábason és esetleg épphogy belelóg a vízbe, aminek nem szabad forrnia, csak
gyöngyöznie(!!!!) Fontos a porcukor, mivel így lesz olyan textúrája a krémnek,
ami gyanúsan jóvá teszi. Sima cukorral is király, de más. Nagyon más.
:)
Mikor homogén elegyet kaptam, addigra a víz is felforrt. Visszavettem a gázt, a lecsendesedett víz fölé tettem a keverőtálat és elkezdtem lassan felfőzni a krémet. Legalább 20 perc. Akkor érdemes megkóstolni és bármit, ami hiányzik, bele lehet még tenni. Még levet, cukrot, vaníliát, alkoholt...
:)20 perc után kezd besűrűsödni a krém,
és eszméletlen illatok terjengenek eddigre a konyhában...
Ha elég sűrű - mondjuk palacsinta tészta - az állag, lehúzom a tűzről és hozzákeverem a darabolt vajat. Míg egy kicsit hűl, keverem habverővel, óvatosan. Elolvad benne a vaj, még sűrűbb a massza. Még melegen lezárható üvegekbe teszem.
Mikor homogén elegyet kaptam, addigra a víz is felforrt. Visszavettem a gázt, a lecsendesedett víz fölé tettem a keverőtálat és elkezdtem lassan felfőzni a krémet. Legalább 20 perc. Akkor érdemes megkóstolni és bármit, ami hiányzik, bele lehet még tenni. Még levet, cukrot, vaníliát, alkoholt...
Ha elég sűrű - mondjuk palacsinta tészta - az állag, lehúzom a tűzről és hozzákeverem a darabolt vajat. Míg egy kicsit hűl, keverem habverővel, óvatosan. Elolvad benne a vaj, még sűrűbb a massza. Még melegen lezárható üvegekbe teszem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése