Nem csak diótorta, a kandírozott narancs és a rum extra ízt ad neki! :)
A piskótához: 7 tojás, 7 ek cukor, 15 dkg durvára vágott dió, csipet só, 1 cs sütőpor, 5 dkg olvasztott vaj, 1 cs vaníliás cukor, kevés őrölt fahéj, 1-2 kanál kakaópor
A krémhez: 25 dkg durvára vágott dió, 1 liter tej, 8-9 ek liszt vagy keményítő, 6 ek cukor, őrölt dahéj, egy kupica rum, 25 dkg vaj, 3 ek porcukor, 10 dkg kandírozott narancshéj
A tetejére: mogyoró grillázs, vagy diószemek
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kevés
cukorral (1 ek) és a sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a többi cukorral, a
vajjal kikeverjük, majd a durvára vágott diót belekeverjük, ezután a sütőporos
lisztet, végül a habot is. Sütőhöz való tepsit kibélelünk papírral, a közepére
öntjük a tészta felét, majd a kakaóport elkeverjük a maradék tésztával és ezt a
két hosszabbik szélére öntjük. 180 fokos sütőben 13-14 perc alatt készre
sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A krémhez a tejet, a lisztet és a diót állandó
keverés mellett felfőzzük, puding sűrűségűre készítjük. Lehúzzuk a tűzről, a
cukrot, vaníliás cukrot, rumot, fahéjat és kandírozott narancshéjat keverünk
bele. Hagyjuk az egészet kihűlni. A porcukrot a vajjal habosra keverjük, ha a
diós pép kihűlt, összekeverjük a kettőt.
A megsült, kihűlt tésztáról lehúzzuk a papírt, hosszában kettévágjuk, a
széleiből levágunk 3 vékonyabb csíkot. Süteményes tálcára teszünk egy piskótát,
megtöltjük a krémmel, erre kerül a tésztacsík, ezt is megtöltjük a krémmel,
majd befedjük a tetejével. A krémből bőven jut a tetejére és az oldalára is.
Megszórjuk mogyoró krokanttal, vagy diószemekkel díszítjük. Hűtőben hagyjuk,
hogy megdermedjen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése