Márton nap (november 11.) a néphagyomány szerint az éves gazdasági munkák lezárásának ideje is, egyben a téli pihenés időszaka a természet számára. Ekkor vágták le abban az évben először a hízott libákat és az újbort is ekkor kóstolták meg először. A legenda szerint a 4. században Szombathely környékén született és a római császár katonájaként szolgáló Márton egy különösen hideg téli estén francia honban lovagolva megosztotta meleg köpenyét egy nélkülöző koldussal. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta.
Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké is szentelték. A (legelterjedtebb) monda szerint Mártont szerénysége méltatlannak tartotta e címre, ezért elbújt egy libaólban. A libák azonban hangos gágogásukkal elárulták, így megtalálták és Tour püspökévé szentelték.
A népszokás szerint ezen a napon libát kell enni, ugyanis “aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” Én pedig, hog nehogy éhezzünk, konfitált libacombot sütöttem, zsírjában sült krumplival és almás lila káposztával.
A körethez: 1 kg sütnivaló
krumpli (pl. sárga krumpli), 2 tk só, 2-3 dl zsír (amiben a combok sültek)
A
sütés előtti napon a combokat alaposan bedörzsöljük a sóval, majd a húsos felét
megszórjuk a fűszerekkel. Ezután lefedjük és betesszük a hűtőbe, hogy a só és a
fűszerek kellően átjárják a húst. Sütés előtt kivesszük a hűtőből a
befűszerezett combokat, majd papírtörlővel óvatosan felitatjuk a nedvességet.
Ezután a bőrös felével lefelé egy tepsibe helyezzük a combokat egymás mellé,
hozzárakjuk a fokhagymagerezdeket, majd annyi meleg zsírral öntjük fel, hogy
teljesen ellepje, és ne maradjanak kilátszó húsrészek. Közepes hőmérsékletű
sütőbe tesszük, majd kb. 30 percig sütjük. Ezután kicsit lejjebb vesszük a
hőfokot, majd 2,5 -3 óra alatt puhára, szép pirosra sütjük. (Légkeverésnél 140
fokon 30 percig, majd levesszük120 fokra, és úgy sütjük készre.) A sütőből kivéve
a zsírban hagyjuk tálalásig hűlni. A krumplit megpucoljuk, majd vékonyan
felszeleteljük. Ezután megszórjuk a sóval, és alaposan összeforgatjuk. Egy
tepsiben egyenletesen leterítjük a sózott krumplikarikákat, majd felöntjük a
pecsenyezsírral, és alaposan összeforgatjuk. Közepes hőmérsékletű sütőbe
helyezzük, majd kb. 1 óra alatt szép pirosra sütjük. Sütés közben egyszer
óvatosan átkeverjük. Amikor a krumpli megsült, kivesszük a sütőből, és leöntjük
róla a felesleges zsírt. Tálaláskor tányérra helyezzük a szép pirosra sült
libacombot, mellékanalazzuk a sült krumplit, és ízlés szerint salátával, illetve ez esetben almás lila káposztával kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése