2016. november 6., vasárnap

Gesztenyés briós/csiga

Tegnap jött szembe velem ez csoda! :) Timi tette közzé és én azonnal eldöntöttem, hogy ez lesz a mai reggeli! :) A recept tökéletes! Annyit változtattam, hogy én adtam azért hozzá lisztet, mert nem lehetett gyúrni, így nem lehetett volna nyújtani sem... De pihe-puha könnyű tésztája lett! :) A gesztenyepüré és a pálinkás sárgabaracklekvár pedig mennyei párosítás! :)

Előtészta: 1 dl víz (langyos), 2 g élesztő (egy csipet), 10 dkg finomliszt
Tészta: 3 dkg élesztő, 3 dl langyos tej, 3 csapott ek porcukor, 1 tk vanília aroma, 1 ek napraforgó olaj, 1 db tojás, 30 dkg finomliszt, 1 kk só, 5 dkg szobahőmérsékletű vaj
Kelesztéshez: 1 ek napraforgó olaj
Kenéshez: 1 db tojás, 1 ek cukor
Az előtésztát (kovászt) előző este elkészítjük. A langyos vízben elkeverjük (feloldjuk) az élesztőt, és alaposan összekeverjük a liszttel. Szobahőmérsékleten egy éjszakát hagyjuk érni. Másnap összeállítjuk a tésztát. A langyos tejbe belekeverünk egy kávéskanálnyi porcukrot (a porcukor nem szerepel külön a hozzávalók között), és felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben egy nagy tálba halmozzuk a maradék hozzávalókat, valamint a kovászt és az élesztős tejet. Robotgéppel elkezdjük dagasztani, ha összeállt, kézzel folytatjuk a dagasztást, legalább 5 percen keresztül. A tészta kicsit lágy és ragadós, de ez ne riasszon meg senkit, a brioche-unk így lesz könnyű és levegős (ha nagyon ragad, pótoljuk a lisztet, de vigyázzunk, ne adjunk hozzá sokat). Ha a tésztát elkészítettük, a kelesztőtálat kikenjük az egy ek olajjal. Ezután belehelyezzük a tésztát, letakarjuk, és 45 percig kelesztjük. A megkelt tésztát kinyújtjuk és megkenjük az előzetesen már kiolvasztott és baracklekvárral összekevert gesztenyemasszával. Csíkokra vágjuk és feltekerjük, mint a hagyományos brióst. Sütőlapra rakjuk őket, és további 30 percet kelesztjük (fontos, hogy szoros csigákat formázzunk, mert a második kelésnél könnyen elvesztik a formájukat). A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Ezután megkenjük a felvert tojással, és 10 percig hagyjuk rászáradni, újra lekenjük, és megszórjuk a cukorral.

Sütőbe toljuk, és aranyszínűre sütjük, kb. 25 perc alatt.


1 megjegyzés: