Előtészta: 1 dl víz (langyos),
2 g élesztő (egy csipet), 10 dkg finomliszt
Tészta: 3 dkg élesztő, 3 dl
langyos tej, 3 csapott ek porcukor, 1 tk vanília aroma, 1 ek napraforgó olaj, 1
db tojás, 30 dkg finomliszt, 1 kk só, 5 dkg szobahőmérsékletű vaj
Kelesztéshez: 1 ek napraforgó olaj
Kenéshez: 1 db tojás, 1 ek
cukor
Az
előtésztát (kovászt) előző este elkészítjük. A langyos vízben elkeverjük
(feloldjuk) az élesztőt, és alaposan összekeverjük a liszttel. Szobahőmérsékleten
egy éjszakát hagyjuk érni. Másnap összeállítjuk a tésztát. A langyos tejbe
belekeverünk egy kávéskanálnyi porcukrot (a porcukor nem szerepel külön a
hozzávalók között), és felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben egy nagy tálba
halmozzuk a maradék hozzávalókat, valamint a kovászt és az élesztős tejet.
Robotgéppel elkezdjük dagasztani, ha összeállt, kézzel folytatjuk a dagasztást,
legalább 5 percen keresztül. A tészta kicsit lágy és ragadós, de ez ne riasszon
meg senkit, a brioche-unk így lesz könnyű és levegős (ha nagyon ragad, pótoljuk
a lisztet, de vigyázzunk, ne adjunk hozzá sokat). Ha a tésztát elkészítettük, a
kelesztőtálat kikenjük az egy ek olajjal. Ezután belehelyezzük a tésztát, letakarjuk,
és 45 percig kelesztjük. A megkelt tésztát kinyújtjuk és megkenjük az
előzetesen már kiolvasztott és baracklekvárral összekevert gesztenyemasszával.
Csíkokra vágjuk és feltekerjük, mint a hagyományos brióst. Sütőlapra rakjuk
őket, és további 30 percet kelesztjük (fontos, hogy szoros csigákat formázzunk,
mert a második kelésnél könnyen elvesztik a formájukat). A sütőt előmelegítjük
180 fokra. Ezután megkenjük a felvert tojással, és 10 percig hagyjuk
rászáradni, újra lekenjük, és megszórjuk a cukorral.
Sütőbe
toljuk, és aranyszínűre sütjük, kb. 25 perc alatt.
Gyönyörü !
VálaszTörlés