2016. november 1., kedd

Borzselés húspástétom chilizselével és Chililekvár

Ennek a húspástétomnak a receptjét is Aleda konyhájában találtam. :) Kicsit feldobtam chilizselé-kockákkal.
Ehhez Szatmári Gergő Fenevad chilifarmjáról származó chiliket használtam. Gergely sokféle, különleges és végre igazán erős chilit termel, ezekből kaptam kipróbálásra :) A húspástétom feldobására készült chilizselé-kockákon kívül készült chililekvár is. Tényleg csináljátok meg bátran, nagyon feldobja a sajtokat, hidegtálakat! :) És keressétek Gergelyt bátran! :)


A borzselés húspástétom:


Hozzávalók: 30 dkg marha lapocka, 30 dkg sertés lapocka, 30 dkg sertésmáj, 10 dkg főtt krumpli, 25 dkg szalonna, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-2.5 dl zsíros tejszín, 1 dl száraz vörösbor, 1/2 dl olaj, 2 ek méz, 4 szem borókabogyó, 1 tk kakukkfű, 1/2 tk koriandermag, 1/2 tk színes bors, 2-3 babérlevél, fél citrom reszelt héja, 20-25 szem kapribogyó, só
A borzseléhez: 3 dl vörösbor, 1 rúd fahéj, 2-3 szem szegfűbors, 1 csillagánizs, 7 g zselatin
A húsokat kisebb kockákra vágjuk. 2 szem borókabogyót, a koriandermagot, meg a színes borsot mozsárban összetörjük, rászórjuk a húsra. Hozzáadjuk a megmaradt borókabogyót, a kaukkfüvet, a babérlevelet, a reszelt citromhéjat, ráöntjük az olajat és összeforgatjuk. Lefedve egy napig érleljük a hűtőben. Másnap a szalonnát kockákra, a hagymát és fokhagymát szeletekre vágjuk és egy nagy hőálló kerámiaedénybe rakjuk. rádobjuk a húst, hozzáadjuk a mézet, megsózzuk és alaposan összekeverjük. Ráöntjük a bort és annyi vizet, hogy félig ellepje. Alufóliával lefedve sütőbe toljuk és legalább 3 órán keresztül , lassú tűzön megpároljuk. (Nálam 130 fokos sütőben párolódott, a végén, amikor levettem a fóliát róla, 150 fokra tekertem és hagytam, hogy a leve elpárologjon). A krumplit még melegen áttörjük. A mája forró vízben 15-20 percig főzzük, majd amikor már langyos, a hússal együtt kétszer átdaráljuk. Hozzáadjuk a krumplit, a tejszínt, majd habosra, krémesre keverjük. Ha szükséges, még fűszerezzük. A végén beleforgatjuk a kapribogyót, és tálba simítjuk. A zseléhez a bort felforraljuk a fűszerekkel, félrehúzzuk és feloldjuk benne az előzőleg 1/2 dl vízben feloldott zselatint. Langyosan a pástétomra ötnjük, majd hűtőben kifagyasztjuk.


És itt van az említett chililekvár is. :)

 Hozzávalók: 40 dkg kápia paprika, 8-10 db vegyes Fenevad chili, 4.5 dl víz, 35 dkg cukor, 1/2 mkk só, 1 dl fehérborecet, 3 cs. zseléfix 3:1
Turmixgép tartályába daraboljuk a kápiát és a kimagozott chilit (kesztyűben érdemes végezni ezt a műveletet, mert nagyon csíp!) 2dl vizzel lemixeljük az egészet. Egy lábasban feltesszük főni a cukrot, ecetet, sót és a maradék 2.5 dl vizet. A darált paprikákhoz hozzáadjuk a zseléfix-et és az egészet hozzáadjuk a felforrt cukorsziruphoz. Még kb. 5 percig hagyjuk forrni, ha nagyon felhabzik, a habot leszedjük róla. Fertőtlenített üvegekbe szedjük és mehet dunsztba.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése