2024. augusztus 19., hétfő

Marokkói padlizsánkrém

Bár eszem ágában nem volt a sütőt bekapcsolni, de ezt a padlizsánkrémet muszáj volt megcsinálni!

Hozzávalók: 75 dkg padlizsán, 2 ek olívaolaj, 50 dkg fürtös paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 1 tk fűszerpaprika, fél tk római kömény, ¼ tk chilipehely, só, bors, 2 ek apróra vágott koriander, 1 ek lime-lé

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A padlizsánokat mossuk meg, töröljük szárazra, majd szurkáljuk meg pár helyen villával. Tegyük a tepsire, majd toljuk a sütőbe 35-45 percre, míg a héjuk megfeketedik, a húsuk pedig vajpuha lesz.  Hagyjuk őket picit hűlni, de még melegen húzzuk le a héjukat, a húsukat pedig vágjuk kockákra, tegyük egy tálba. Egy villával pürésítsük.

Vágjuk kisebb kockákra a hámozott paradicsomot.  Forrósítsuk fel az olívaolajat egy lábasban, majd dobjuk bele a paradicsomot, a reszelt fokhagymát, paprikát, köményt, chilit, sót és borsot. Közepes lángon, kevergetés mellett főzzük 15-20 percig, míg a paradicsom megpuhul, összeesik. Adjuk hozzá a padlizsánt, azzal is főzzük még kb. 10 percig, míg sűrű ragut nem kapunk. A paradicsomot akár krumplinyomóval is pépesíthetjük, ha szükséges. Ekkor keverjük bele a lime-levet és a koriandert, majd várjuk meg, míg egyet forr, és készen van. Ízlés szerint még sózzuk. Várjuk meg, míg teljesen kihűl, majd tegyük a hűtőbe tálalásig. Olívaolajjal meglocsolva kínáljuk. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése