2023. március 30., csütörtök

Medvehagymás-sajtos pogácsa

 5 kiló medvehagym nem játék! 😆

Ha esetleg medvehagyma-mérgezésem lesz, senki ne csodálkozzon ..


Hozzávalók: 50dkg liszt, 25dkg vaj, 1dl tejföl, 1n. cs medvehagyma, 2db tojássárgája, 1dl tej, 1ek cukor, 1csap ek só, 5dkg élesztő, 10dkg reszelt  sajt, 1db tojás a tetejére

Itt a tepsiben tojással lekeve, vár a szoláriumra.


Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, összemorzsoljuk a vajjal, aztán hozzáöntjük a felfutott élesztót, majd hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, a tejfölt, végül a sót. A tésztát kézzel vagy robotgéppel jól kidolgozzuk. Kifejezetten puha tésztát kell kapnunk. Letakarva fél órát langyos helyen pihentetjük. Közben a jól megmosott és lecsöpögtetett medvehagyma leveleket apróra vágjuk. A tésztát a pihentetés után kinyújtjuk, rászórjuk az összevágott medvehagyma felét, és rászórjuk a reszelt sajt felét is. Felcsavarjuk, mint a bejglit vagy a rétest, ismét letakarjuk, és 15 percet langyos helyen pihentetjük.

Ezután ismét kinyújtjuk, megszórjuk a maradék medvehagyma levéllel és a maradék sajttal. Megint felcsavarjuk, 15 percet pihentetjük. Végül még egyszer kb. ujjnyi vastagra kinyújtjuk, éles késsel berácsozzuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat. A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük a tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése