1893-ból eredeztetik, az Eton középiskolábó, amikor az éves kriket mérkőzésen szolgáltál fel. 1930-ban egy "zokni boltban" kezdték árusítani. Az eredeti recept szerint banánt, vagy epret kevertek fagylalttal. A habcsókot csak később adták hozzá. Bármilyen gyümölccsel készíthető, de az eper a tradícionális alapanyaga. Hogy az étel elnevezésében a "mess" (rendetlenség) szó honnan ered, arra pontosan nem találtam információt. Valószínűleg az étel megjelenésére utal.
Nos, friss eper hiányában eperdzsemmel készítettem el és sütemény formában. Ma mindkét csemetém jön ebédelni :)
A piskótához: 8 db tojás, 8 ek
liszt, 8 ek cukor, 2 ek mandulaliszt, 1 cs sütőpor, 2 ek citromlé
A krémhez: 300 gr mascarpone,
200 g puha vaj, 250 g porcukor, 2 ek vanília aroma
Valamint: darabolt eperdzsem (nekem bodzás eperdzsemem va), kész habcsók (marad még múltkorról, amikor a megmaradt tojásfehérjékből habcsókot sütöttem)
A tojásokat kettéválasztjuk, a citromot hozzáadjuk a fehérjéhez és habbá verjük,
hozzáadjuk a cukrot,a tojássárgáját, majd a lisztes, sütőporos, mandulás
keveréket. A sütőpapíros tepsibe tesszük a tésztát és a 180-ra előmelegített
sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. A krémhez a vajat a porcukorral
habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét és hűtőbe tesszük. Ha
kihűlt a piskóta, félbe vágjuk, majd az egyik felét megkenjük a lekvárral, a
másik felét vékonyan megkenjük a mascarponés krémmel. A maradék
krémet a lekváros piskótán eloszlatjuk, ezt megszórjuk az összetört
habcsókkal és a piskóta másik felével betakarjuk. Tetejét tejszínhabbal, habcsókkal, eperrel díszíthetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése