2018. november 18., vasárnap

Banános piskóta sós karamellkrémmel

Igazi vasárnapi ebéd volt nálunk! :)
Rántott csirkecomb sült krumplival, céklával.
A mostani édesség szerintem különleges. Nem túl édes, nem is túl macerás, simán megállja a helyét a karácsonyi asztalon is :)
Bár a karamell készítéssel hadilábon állok, a grillázsról nem is beszélve, az égiek most mellém álltak! :)


Tészta: 5 tojás, 5 ek cukor, 3 ek daált dió, 3 ek liszt, 2 ek víz
Töltelék: 2 dl tejszín, 20 dkg kristálycukor, 1/2 kk só, 1 cs vaníliás pudingpor, 25 dkg vaj,  4 dl tej, 2 banán
Grillázs: 10 dkg kristálycukor, 8 dkg darált dió


Szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjéből kemény habot verünk a cukorral. (Én úgy szoktam, hogy keményre verem cukor nélkül a habot, majd evőkanalanként teszem hozzá a cukrot, minden adag után 30 mp-ig verve a habot). Egyenként beleforgatjuk a sárgájákat is - ezt már fakanállal. A végén Rászórjuk a liszttel kevert darált diót és hozzáadjuk a 2 ek vizet is. Óvatosan elkeverjük, majd egy sütőpapírral bélelt nagyméretű tepsire simítjuk. 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sül. Nem szabad túlsütni, mert akkor törik. Ráborítunk egy másik sütőpapírt és arra fordítjuk ki a tepsiből a kész piskótát. Lehúzzuk róla az eredeti sütőpapírt és a másikkal szorosan feltekerjük, így hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez a cukrot kis lángon világosra karamellizáljuk, majd felöntjük a forró tejszínnel és addig kevergetjük, amíg sima karamellkrémet kapunk. Megsózzuk. Megfőzzük a tejben a pudingot, majd összedolgozzuk a sós karamellel. Hagyjuk teljesen kihűlni. Robotgéppel jól kihabosítjuk a vajat és tovább habosítjuk a teljesen kihűlt karamellkrémmel.
A grillázshoz karmalleszínűre olvasztjuk a cukrot, beleszórjuk a darált diót, jól összekeverjük. Olajjal vékonyan lekent alufóliára simítjuk, hagyjuk megkötni. Ha kész, összetördeljük, én aprítógépben törtem apróra.
A piskótatésztát megkenjük a krém háromnegyedével. 2 nagyobb banán végeit levágjuk, hogy viszonylag egyenesek legyenek. A tészta hosszabbik oldalára tesszük őket és szorosan feltekerjük. A maradék krémmel bevonjuk a tetejét és oldalát, a grillázzsal díszítjük. Hűtsük be, csak utána szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése