2017. március 28., kedd

Fekete rizs tenger gyümölcseivel

Ettetek már fekete rizst? Egészen más, mint a fehér. Először is, az illata, amikor fő, elképesztően jó! :) Egyáltalán nem lesz olyan puha, mint fehér testvére, de cseppet sem ragacsos. Sokkal tovább kell főzni, de tényleg eszméletlen finom! :) Sajnos nem is túl olcsó...
Györgyusz barátnőm hetekkel ezelőtt tette fel ezt a receptet és tudtam, hogy muszáj lesz ezt is megcsinálni! :) Erre ma este került sor, mivel holnap keveset leszek itthon, viszont jön haza a fiam és nyilván enni szeretne...

Györgyusz receptje szó szerint. Így tökéletes, ahogy van! :)

Hozzávalók

1 nagy bögre fekete thai rizs
2 bögre víz
1 k.k. só
1 v. hagyma
25 dkg tenger gyümölcsei koktél
10 dkg koktélrák
3 gerezd fokhagyma
2 e.k. olíva
1-1 dl fehérbor
1 citrom reszelt héja és leve
1 csokor petrezselyem
2 csipet chili pehely
frissen őrölt fekete bors
Az apróra vágott hagymát kevés olíván dinszteld meg, majd az üveges hagymára borítsd rá rizst. Kevergesd, 1 percig pirítsad, majd öntsd fel 1 decinyi fehérborral. Amikor elforrt a bor, öntsd fel 2 bögre vízzel. Hagyd forrni 10 percet, majd vedd kicsire a lángot, tegyél rá egy fedőt és hagyd 20-30 percet. Időnként kevergesd meg, ha kell pótold a vizet. Ez a fajta rizs nem szívja fel gyorsan a vizet.
Ízesítsd még sóval, reszelt citromhéjjal és hagyd párolódni. Amikor elzárod alatta a tüzet, hagyd rajta a fedőt még 10 percre.
Közben egy serpenyőbe tégy olívát, 3 gerezd vékonyra gyalult fokhagymát és majd a tengergyümölcseit. A mirelit vizet fog engedni, ezt a levet borítsd a rizshez.
A levétől megszabított tengergyümölcseire önts kevés bort, szórj rá chili pelyhet és borsot, csipet sót és hagyd nagy lángon elpárologni a bort, majd tegyed hozzá a rákokat is. Nem szabad sokáig főzni, mert megkeményedik!
Végül facsard rá a citromlevet és szórd meg friss petrezselyemmel.
Tálaláskor az elkészült rizst tedd a tányérra és a tetejére kanalazd a ragut.
Azért készül külön, mert a rizs elszínezné és nem lenne ínycsiklandó a lilás színben pompázó tengergyümölcsei.


1 megjegyzés: