A babbal mostanáig vártam és ez a rendkívül finom rakott étel készült belőle. A bab roppanóssága és a szezámmag különleges gasztronómiai élményt nyújtanak! :)
Hozzávalók: 150 g
rizs, 1 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 500 g
darált pulyka felsőcomb, vagy darált hús, 500 g ceruzabab, 3 dli tejföl, 3 ek olaj, ½ dl fehér
bor, só, őrölt fekete bors, ½ l zöldség alaplé, 1 cs aprított petrezselyem, szezámmag
Az apró kockákra vágott hagymát az olajban
megdinszteljük, majd ráöntjük a fehér bort, és kevergetve hagyjuk, hogy az
alkoholtartalma elpárologjon. Belekeverjük a rizst, jó alaposan, hogy
a hagymás-boros massza bevonja a rizsszemeket, és kevergetve pirítjuk néhány
percig. Akkor felöntjük az alaplével, megsózzuk, és lefedve,
lassú tűzön 15 percig főzzük: akkor jó, ha már nincs alatta folyadék, és a
pergő rizsszemek már puhák. Belekeverjük a petrezselymet
és félretesszük. Közben egy lábosban sóval vizet forralunk, és ebbe dobjuk bele
a megtisztított ceruzababot. 1-2 percig hagyjuk csak benne, aztán leszűrjük, és
hideg vízzel leöblítjük, hogy ne puhuljon tovább. A darált húst sózzuk,
borsozzuk, majd hozzákeverjük az előkészített rizst és a kockákra vágott paradicsomot (én a paradicsomot meghámoztam előtte).
A tejfölt kikeverjük a zúzott fokhagymagerezdekkel, és enyhén megsózzuk. Egy
tűzálló tálba terítjük a hússal kikevert rizs felét, és gazdagon meglocsoljuk a
fokhagymás tejföllel. Erre halmozzuk a zöldbabot (egy maréknyit félreteszünk a
díszítéshez), majd lefedjük a húsos-rizses keverék másik felével. Rálocsoljuk a
maradék tejfölt, és a félretett zöldbabbal díszítjük. Megszórjuk szezámmaggal,
és előmelegített, 180 fokos sütőben készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése