2015. július 16., csütörtök

Rakott ceruzabab

Kislány koromban ki lehetett kergetni a világból a babbal és a borsóval. Ma már mindkettőt nagyon szeretem. Holnap ügyelet, főznöm kellett valami finomat, ami az itthoniaknak is kedvére való. Sógornőm néhány napja hozott nekem Szegedről saját termést: ceruzababot, szedret, ribizlit, málnát.
A babbal mostanáig vártam és ez a rendkívül finom rakott étel készült belőle. A bab roppanóssága és a szezámmag különleges gasztronómiai élményt nyújtanak! :)

Hozzávalók: 150 g  rizs, 1 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 500 g darált pulyka felsőcomb, vagy darált hús, 500 g ceruzabab, 3 dli tejföl, 3 ek olaj, ½ dl fehér bor, só, őrölt fekete bors, ½ l zöldség alaplé, 1 cs aprított petrezselyem, szezámmag
Az apró kockákra vágott hagymát az olajban megdinszteljük, majd ráöntjük a fehér bort, és kevergetve hagyjuk, hogy az alkoholtartalma elpárologjon. Belekeverjük a rizst,  jó alaposan, hogy a hagymás-boros massza bevonja a rizsszemeket, és kevergetve pirítjuk néhány percig. Akkor felöntjük az alaplével, megsózzuk,  és lefedve, lassú tűzön 15 percig főzzük: akkor jó, ha már nincs alatta folyadék, és a pergő rizsszemek már puhák. Belekeverjük a petrezselymet és félretesszük. Közben egy lábosban sóval vizet forralunk, és ebbe dobjuk bele a megtisztított ceruzababot. 1-2 percig hagyjuk csak benne, aztán leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük, hogy ne puhuljon tovább. A darált húst sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük az előkészített rizst és a kockákra vágott paradicsomot (én a paradicsomot meghámoztam előtte). A tejfölt kikeverjük a zúzott fokhagymagerezdekkel, és enyhén megsózzuk. Egy tűzálló tálba terítjük a hússal kikevert rizs felét, és gazdagon meglocsoljuk a fokhagymás tejföllel. Erre halmozzuk a zöldbabot (egy maréknyit félreteszünk a díszítéshez), majd lefedjük a húsos-rizses keverék másik felével. Rálocsoljuk a maradék tejfölt, és a félretett zöldbabbal díszítjük. Megszórjuk szezámmaggal, és előmelegített, 180 fokos sütőben készre sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése