Hozzávalók 12
szelethez:
20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 tojássárgája, fél cs sütőpor, 7 dkg porcukor
Töltelék: 8 dkg cukor, 2
tojás, 12 dkg vaj, 15 dkg darált mandula, 2-3 őszibarack
A
lisztet a vajjal/margarinnal, a porcukorral és a sütőporral elmorzsoljuk, majd
a tojássárgáját is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm
vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kb. 22 cm átmérőjű piteformát, a
felesleges részeket levágjuk. 15 percre hűtőbe tesszük, közben a sütőt 190
°C-ra melegítjük. A tészta tetejére akkora sütőpapírt fektetünk, hogy teljesen
beborítsa, és valamilyen nehezékkel (bab, rizs stb.) megtöltjük a formát. Így
sütés közben nem púposodik fel, és az oldalán is a helyén marad (ezt hívják
vakon sütésnek). Így tesszük a sütőbe kb. 15 percre, amíg a tészta széle
világosbarna lesz. Kivesszük a sütőből, és a magokat a sütőpapírral együtt
kiemeljük (legközelebb újra használható, de fogyasztásra már nem alkalmas).
Ekkor a tészta alja még nyers, ezért pár percre még visszatesszük, majd
kivesszük. Amint langyosra hűlt, tetszés szerint tölthetjük. A leeső
tésztarészt a piték tetejéhez vagy rácsozáshoz elhasználhatjuk, ha nincs
szükség rá, kis kekszeknek megsüthetjük. A töltelékhez a cukrot és a tojásokat
gépi habverővel felhabosítjuk, majd belecsurgatjuk az olvasztott vajat,
hozzáadjuk a darált mandulát. Megtöltjük vele az elősütött pitét, és szépen
belenyomkodjuk a cikkekre vágott barackokat. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése