Habliliom mindig elkápráztat gyönyörű sütijeivel, csodás fotóival. Amikor megmutatta ezt a gyönyörűséget, már akkor tudtam, pompás pünkösdi édesség lesz belőle. A képen szereplő emlékkönyvet már egyszer mutattam, az én Dédnagyanyámé volt. Ez a bejegyzés, ahol nyitva van, 1894. október 4-én készült. A fotókon én magam vagyok, az egyiken Édesanyámmal. Az a kép sok évvel ezelőtt anyák napi plakát is volt. :) A hófehér pünkösdi rózsa pedig a házunk előtti beton-cserépben nyílt és hihetetlenül illatos.
És bemásolom szó szerint Habocska receptjét, mert van, aki nem tudta megnyitni:
Hozzávalók:
- 16 db közepes méretű süteményhez:
- 2 db közepes méretű tojás szétválasztva
- 7,5 dkg süteményliszt
- 10 dkg hántolt, finomra őrölt mandula (mandulaliszt)
- 8 dkg vaníliával kevert porcukor + 1 evőkanál a szóráshoz
- 7,5 dkg vaj
- 1 nagyobb kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 1 teáskanál narancslikőr (elhagyható)
- 3 dkg hántolt, szeletelt mandula
- Az eperöntethez:
- 25 dkg friss eper
- 1 evőkanál vaníliával kevert porcukor
- 1 evőkanál narancslikőr (elhagyható)
Elkészítés:
A vajat kis edényben felolvasztom, kissé
hűlni hagyom. A tojásfehérjéből közepes keménységű habot verek. A
tojások sárgáit a cukorral fehéredésig keverem, majd hozzáadom a vajat, a
narancslikőrt. Folyamatos keverés mellett kanalanként adagolom az
összetevőkhöz az őrölt mandulát, majd a lisztet és a csipet sót. Végül
belereszelem a citrom héját, majd beleforgatom a fehérjehabot.
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A szilikon madeleine-forma mélyedéseibe 1-1 púpozott teáskanálnyi tésztát adagolok, a kanál hátával kissé lelapítom. Nem baj, ha nem tölti ki teljesen a formát, sütés közben szép egyenletesen eljut a tészta minden rovátkába. A tészták tetejére kevés mandulalapot szórok. 10-12 perc alatt világosra sütöm.
Könnyedén kifordítom a madeleine-eket a formából, fátyolnyi vaníliás porcukorral meghintem.
Az öntethez az eperszemeket megmosom, nagyobb darabokra vágom, a cukorral és narancslikőrrel keverőpohárba halmozom, botmixerrel pürésítem. Az igazán homogén öntethez finomszövésű szűrőn átpasszírozom a pürét, de ha ez a fázis elmarad, úgy is tökéletes a végeredmény, sőt akár kétféle is készülhet: fele passzírozva, fele pürésítve.
A madeleine-eket az eperöntettel vagy pürével kínálom, mindenki kedvére kanalazhat rá, vagy belemártogathatja a mandulának és a citromhéjnak köszönhetően különleges aromájú, könnyű aprósüteményt.
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A szilikon madeleine-forma mélyedéseibe 1-1 púpozott teáskanálnyi tésztát adagolok, a kanál hátával kissé lelapítom. Nem baj, ha nem tölti ki teljesen a formát, sütés közben szép egyenletesen eljut a tészta minden rovátkába. A tészták tetejére kevés mandulalapot szórok. 10-12 perc alatt világosra sütöm.
Könnyedén kifordítom a madeleine-eket a formából, fátyolnyi vaníliás porcukorral meghintem.
Az öntethez az eperszemeket megmosom, nagyobb darabokra vágom, a cukorral és narancslikőrrel keverőpohárba halmozom, botmixerrel pürésítem. Az igazán homogén öntethez finomszövésű szűrőn átpasszírozom a pürét, de ha ez a fázis elmarad, úgy is tökéletes a végeredmény, sőt akár kétféle is készülhet: fele passzírozva, fele pürésítve.
A madeleine-eket az eperöntettel vagy pürével kínálom, mindenki kedvére kanalazhat rá, vagy belemártogathatja a mandulának és a citromhéjnak köszönhetően különleges aromájú, könnyű aprósüteményt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése