Piszkétől vettem a receptet, akinek a Facebook-on van egy személyes blogja. És igen, teljesen igaza van abban, hogy a spárga és a zöldborsó verhetetlen párost alkot! :) Először azt hittem, hogy a pite nem fogy majd el. A végén még kevésnek is bizonyult...
Spárgás-zöldborsós gnocchi gorgonzolás-mascarponés szósszal
Hozzávalók: 40 dkg félkész gnocchi, 20 dkg mascarpone, 5 dkg gorgonzola, 10 dkg zöldborsó, fél cs zöld spárga, 2 tojás, só, bors, 1 ek vaj
A forró vajon megfuttatjuk a borsót és a kisujjnyi darabokra vágott spárgát. 4-5 percig együtt pároljuk. Lehúzzuk a tűzről és elkeverjük a két tojással és a mascarponével. Belemorzsoljuk a gorgonzolát és enyhén megsózzuk, borsozzuk. Sütőpapírral bélelt formába tesszük a gnocchikat (nem kell megfőzni!), majd ráöntjük a szószt. 175 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.
Miután tisztára nyaltuk a tálat, előkerült a hűtőből Hahópihe receptje alapján készült Őrülten csokis pite eperrel. Fiacskám imádja az Oreo kekszet (egyébként ezt csak mostanában tudtam meg :O ), és ennek az életveszélyesen finom süteménynek az az alapja. És igaza van Pihécskének: mindenki csak a saját felelősségére készítse el! Ugyanis addiktív! :)
Hozzávalók: 330 g Oreo keksz, 110 g olvasztott vaj
Töltelék: 20 dkg étcsokoládé (vagy tejcsoki, én 10 dkg tejcsokival és 10 dkg étcsokival csináltam), 1-2 ek porcukor (tejcsokinál nem kell!), 10 dkg fehér csokoládé, 2 dl tejszín, eper
A kekszet késes aprítóba szórjuk, morzsásra
őröljük, majd belecsurgatjuk az olvasztott vajat, és összegyúrjuk.
Kevés tejet adhatunk hozzá, hogy kellően összeálljon. (Ha Oreo kekszet
használunk, a tejre nem lesz szükségünk, mert a kekszben lévő krém is
segít, hogy összeálljon az alap.)
Egy piteformába egyengetjük a masszát úgy,
hogy peremet is kialakítunk neki. Ezután elkészítjük a tölteléket. Az
ét- és a fehér csokit 1-1 vastag aljú lábasba kockázzuk, az étcsokihoz
ízlés szerint szórhatunk kevés porcukrot, majd felöntjük őket a
tejszínnel úgy, hogy a tejszín 2/3-át az étcsokihoz, 1/3-át pedig a
fehér csokihoz öntjük. Lassú tűzön felolvasztjuk mindkettőt.
A felolvadt étcsokit a kekszes “tésztára”
öntjük, majd ide-oda belecsurgatjuk a fehér csokit is, és egy hústű
segítségével márványossá húzkodjuk a krémet. Tisztított, szép
eperszemeket nyomunk bele a krémbe, hagyjuk picit lehűlni, majd
hűtőszekrényben pihentetjük legalább 2 órát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése