2020. március 26., csütörtök

Tünde kocka

Tünde a főnököm és kolléganőm. Ő sütötte ezeket csodás kockákat, kapott mindenki, aki ebben a vészterhes időben zokszó nélkül dolgozik a beteg érdekében. :)
A tészta ugyanaz, a két krém más. A narancs nagyon feldobja mindkét krémet! :)


Tészta: 380 g liszt, 100 g kristálycukor, 1 mkk sütőpor, 75 g hideg vaj, 2 tojás, csipet só, 70 ml tej
A vajat a liszttel elmorzsoljuk, azután hozzáadjuk a többi hozzávalót, összegyúrjuk. 4 részre osztjuk, egyenként vékonyra nyújtjuk, 8-10 perc alatt 175 fokos sütőben világosra sütjük. A tésztát hagyjuk állni kb. 1 órát.
Ha mindkét süteményt egyszere készítjük, értelemszerűen dupla adag tésztát sütünk.


Citromos, vagy narancsos krém: 1 liter tej vagy 1 liter rostos narancslé, 1 nagy citrom /narancs, 3 cs vaníliás pudingpor, 15 dkg vaj
A pudingot megfőzzük, hűlni hagyjuk, de ne hűtsük hidegre! Belekeverjük a puha vajat és citrom/narancs levét. Három részre osztjuk és betöltjük a lapokat
Tetejére: 150 g porcukor, 1/2 citrom leve (csak annyi lé kell hozzá, hogy könnyedén rá lehessen csorgatni a tésztára)



Csokoládékrém: 1 l tej, 120 g csokoládépuding, cukor ízlés szerint, 15 dkg vaj
A pudingot megfőzzük, hűlni hagyjuk, de nem hűtjük hidegre! Belekeverjük a puha vajat, 3 részre osztjuk és megtöltjük vele a lapokat.
Tetejére: 4 ek tej, 2 ek kakaó, 4 ek cukor, 50 g vaj.
Keverjük össze a cukrot a kakaóval egy kisebb lábasban, majd öntsük hozzá a tejet és kavarjuk jól össze, tegyük fel főni, lassú tűzön főzzük, közben kavargassuk addig ameddig a cukor elolvad. Amikor a cukor elolvadt adjuk hozzá a vajat és ismét főzzük fel, folytonosan kavargatva. Egy fényes, homogén és kissé nyúlós csokoládémáz lesz. Hagyjuk egy kicsit hűlni,majd díszítsük vele a süteményt.


1 megjegyzés:

  1. Megörültem a sütinek, de amikor le akartam venni átment sötét alapba, igy nem biztos, hogy látni fogom a receptet!! Miért nem lehet ilyen világos alappal???? Biztosan finom, mert 4 lapból áll és krémmel töltött!!! kétfajta tetővel készült mostmár el tudom olvasni, mert az előbb nem láttam, mi is van odairva!!! Köszönöm, megpróbálom megsütni!!!

    VálaszTörlés