2016. március 19., szombat

Szombati ebéd hús-mentesen

Még bizony böjt van. Így - bár nem tartjuk nagyon szigorúan az előírásokat - mégis igyekszem hús-mentes ételeket tálalni. Ehhez most "Tetkós Ági" adta az ötletet egy olyan levessel, amit muszáj volt kipróbálni :)

Brokkolileves diós gombóccal:
Utána pedig rizottó készült. Volt még fagyasztott vargányám, így ezt most elhasználtam

Hozzávalók: 1/2 kg rizottó rizs (Arborio), 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 25-30 dkg vargánya gomba, vagy 25 g szárított vargánya (ez esetben be kell annyi vízbe vagy levesbe áztatni, hogy ellepje és jól megszívja magát), 1 dl száraz fehérbor, 1.5 liter alaplé, 100 g vaj, 1 ek olívaolaj, 50 g reszelt parmezán, só, bors
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. 5 dkg vaj és 1 ek olívaolaj keverékén üvegesre pároljuk a hagymát, a végén hozzáadjuk a fokhagymát. Beleöntjük a rizst és néhányszor átkeverve üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáöntjük a fehérbort, néhányszor megkeverve hagyjuk, hogy a folyadék elpárologjon. Felöntjük egy-másfél ek forró alaplével. Keverjük és hagyjuk, hogy a folyadék nagyját beszívja. Ezt a folyamatot ismételgetjük, menet közben hozzáadjuk a gombát, ha szárítottal dolgozunk, akkor annak a levét is, hisz intenzív íze van. Ne adjuk a gombát túl korán a rizshez, mert akkor szétfő és nem annyira gusztusos. Sózzuk, borsozzuk. Amikor a rizs megfőtt - nem túl hosszú idő, 15-20 perc -, belekeverjük a parmezánt, a tüzet elzárjuk alatta. Hozzáadjuk a maradék 5 dkg vajat, és lefedjük. Tálalás előtt elkeverjük és még reszelt parmezánt is szórhatunk a tetejére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése