Egy nagyon finom, könnyű és nem túl édes süteményt sütöttem ma. Valahol a Facebook egyik csoportjában találtam a receptet és biztos voltam benne, hogy ezt a családom szeretni fogja. Így is lett!
A tésztához: 12 dkg liszt, 4 dkg porcukor, 1 csipet só, 7 dkg vaj, 1 tojássárgája
A töltelékhez: 3 tojássárgája, 9 dkg porcukor, 1 cs vaníliás pudingpor, 1 nagy pohár tejföl, 1 ek vaníliakivonat, 50 dkg túró, 1 citrom
A tetejére: 4 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 2 tk étkezési keményítő
A sóval és cukorral elkevert lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a tojássárgáját is hozzáadva gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Letakarva 30 percre a hűtőbe tesszük. Ezután enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk és vajazott-lisztezett formába simítjuk. Villával megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük. Közben a tojássárgájákat kihabosítjuk a porcukorral. Hozzáadjuk a pudingport, kicsit tovább keverjük, majd belekeverjük a tejfölt, a vaníliakivonatot, a túrót és a citrom reszelt héját. Ráöntjük a tésztára, és kb. 45 perc alatt majdnem készre sütjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, a vége felé beledolgozzuk a cukrot és a keményítőt is. Habzsákba kanalazzuk és a sütemény tetejére halmokat nyomunk belőle, és annyi időre tesszük vissza a sütőbe, amíg a hab kicsit megpirul. Ezután a habot lehet tovább karamellizálni karamellizáló pisztollyal, de az enyém valamiért nem akart működni...
Milyen nagyságú tepsibe sütötted?Nagyon finomnak tűnik!Édesapádnak szép élete lehetett, ha még ilyen lánya is van, őszinte részvétem.
VálaszTörlésA diós krémes receptjét hol találom?
Marika
Marikám! Ez a tepsi kb. 20x30 cm-es volt, de lehet pite-formában is sütni. Melyik diós krémest keresed?
TörlésDiós krémes
TörlésTészta: 7 tojás sárgája, 7 ek cukor, 2 dl tej, 1 dl olaj, 7 ek liszt, 7 ek darált dió, 1 cs sütőpor
20x30 as tepsibe 170 fokon 10-15 perc.
Krém: 6 dl tej, 2 cs vaníliás főzős pudingpor, ízlés szerint cukor, 7 tojás fehérje feverve, belekeverve a pudingba, rá a tésztára és még 10 percig sütjük. Amikor kihűl, 5 dl tejszínt felverünk, és a tetejére simítjuk.