Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2,5 dl tej, 1 cs (7g) szárított élesztő, 4 ek cukor, 2 cs vaníliás cukor, 1 egész tojás, 1 sárgája, 1 citrom lereszelt héja, 5 dkg olvasztott vaj, só (5g), 3 ek kakaó, 1-2 ek tej, 1 tojás a lekenéshez.
A hozzávalókat tálba rakjuk, és szép sima tésztának
kidagasztjuk. Rögtön kitesszük nyújtódeszkára, és három részre osztjuk. Két
egyforma és egy kicsivel nagyobb gombócot formázunk.
A nagyobb tésztát letakarjuk, és kelni tesszük. A másik két
tésztába, az egyikbe belegyúrunk egy kanál kakaót, amit tejjel feloldunk, a
másik tésztába 2 kanál kakaót gyúrunk bele, amíg szép egyformán eldolgozódik a
kakaó.
Letakarva kelni tesszük, amíg kétszeresére emelkednek. Amikor szépen felnőttek, nyújtódeszkára tesszük, és mindegyik
tésztát hét egyforma részre vágjuk, amit kis gombócoknak formázunk. A világosabb gombócot kissé kisodorjuk, a sötétebb gombócot,
olyan hosszúságúra nyújtjuk ki, amilyen hosszúra sodortuk a világos tésztát,
megkenjük tojásfehérjével és ráhelyezzük, majd összefogjuk. Végül egy
fehér gombócot nyújtunk ki, és teljesen betakarjuk a barna tésztákat. Így járunk
el, amíg az egész tésztánk elfogy. Tepsiméret hosszúságának kétszeresére kisodorjuk mindegyiket, kettőbe vágjuk és vajjal
kikent, kalácssütő formába egymásra rakjuk. Hagyjuk legalább fél órát a
tepsiben kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Még forrón
cukros sziruppal lekenjük, hogy szép fényes legyen a teteje.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése