2015. december 6., vasárnap

Leopárd kalács

Amikor egy őrület végigsöpör a blogokon :) Én először Rozinál találtam meg és leginkább azonnal megsütöttem volna. De nem sok időm volt, így ma került sor rá...

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2,5 dl tej, 1 cs (7g) szárított élesztő, 4 ek cukor, 2 cs vaníliás cukor, 1 egész tojás, 1 sárgája, 1 citrom lereszelt héja, 5 dkg olvasztott vaj, só (5g), 3 ek kakaó, 1-2 ek tej, 1 tojás a lekenéshez.
A hozzávalókat tálba rakjuk, és szép sima tésztának kidagasztjuk. Rögtön kitesszük nyújtódeszkára, és három részre osztjuk. Két egyforma és egy kicsivel nagyobb gombócot formázunk.
A nagyobb tésztát letakarjuk, és kelni tesszük. A másik két tésztába, az egyikbe belegyúrunk egy kanál kakaót, amit tejjel feloldunk, a másik tésztába 2 kanál kakaót gyúrunk bele, amíg szép egyformán eldolgozódik a kakaó. 
Letakarva kelni tesszük, amíg kétszeresére emelkednek. Amikor szépen felnőttek, nyújtódeszkára tesszük, és mindegyik tésztát hét egyforma részre vágjuk, amit kis gombócoknak formázunk. A világosabb gombócot kissé kisodorjuk, a sötétebb gombócot, olyan hosszúságúra nyújtjuk ki, amilyen hosszúra sodortuk a világos tésztát, megkenjük tojásfehérjével és ráhelyezzük, majd összefogjuk. Végül egy fehér gombócot nyújtunk ki, és teljesen betakarjuk a barna tésztákat. Így járunk el, amíg az egész tésztánk elfogy.  Tepsiméret hosszúságának kétszeresére  kisodorjuk mindegyiket, kettőbe vágjuk és vajjal kikent, kalácssütő formába egymásra rakjuk.  Hagyjuk legalább fél órát a tepsiben kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Még forrón cukros sziruppal lekenjük, hogy szép fényes legyen a teteje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése