Bizony, bizony, rohamosan közeledik az év legszebb ünnepe, a karácsony! Akik ismernek, illetve akik régóta olvassák a blogot, tudják, hogy nekem ez minden évben nagy esemény és bizony, sokkal-sokkal előbb elkezdek készülni rá. Mondjuk ennek a likőrnek állnia kell, de ha most megcsináljátok, pont elkészül! :) Facebook-os csoportban osztotta meg Nagy Tündi ezt a receptet. :)
Kb. 7 közepes almát cikkekre várunk, magházukat kiszedjük. Sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük a cikkeket, és beszórjuk egyenletesen 10-12 ek barnacukorral. Tegyünk rá tördelt, darabos fahéjat, és 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 30 percre, amíg szépen megbarnulnak. Amikor ez bekövetkezik, az egészet átkanalazzuk egy nagyobb befőttes üvegbe, és öntünk rá 1/2 liter vodkát. 2-3 hétig hagyjuk békén, csak időnként rázzuk meg. Ha az idő letelt, szűrjük le, és töltsük fel a levét 4 dl kávétejszínnel, keverjük össze és töltsük szép üvegbe.
Tetszik a recept nagyon finom lehet!
VálaszTörlésKedves Andrea!
VálaszTörlésAz almát csak úgy megszórod a cukorral, vagy össze is kevered? Héjastól, mindenestől teszed az üvegbe? Ki szeretném próbálni, azért kérdezem. :) Inkább édes, vagy inkább savanykás alma legyen?
Nincs több kérdésem... :P
Köszönöm: Teri
Kedves Teri!
TörlésÉn csak megszórtam az almát, de össze is lehet keverni. A sütőben rákaramellizálódik, finom lesz! :) Amikor eléri ezt a színt, akkor mindenestül szórom/öntöm üvegbe és rátöltöm a vodkát. Az én almám inkább savanykás volt. :) Ha még fokozni szeretnéd, akkor lehet hozzátenni pl. csillagánizst egészben, szegfűszeget, vaníliát - csak a képzeleted szabhat határt! :) Ha megcsináltad, kérek szépen majd beszámolót! :)
Kedves Andrea!
VálaszTörlésMég egy kérdés a likőrrel kapcsolatban. Már pár napja pihennek a sült almák a vodkában. Amikor majd karácsony előtt leszűröm, akkor paszírozni kell, vagy ténylegesen csak a levet leönteni? Tudom, még nem aktuális a kérdés, de kíváncsi vagyok! :D Több ismerősöm is nekiveselkedett, majd beszámolok a véleményekről! :)
Nem, nem kell passzírozni! :) Addigra gyönyörűen átveszi a vodka az alma és a fűszerek ízét! :) Várom a beszámolót! Én meg nemsokára mutatok még egy nagyon finom likőrt!
TörlésKedves Andrea!
TörlésElkészült, és isteni finom. :D
Először féltem, hogy az almák "beszippantják" az alkoholt, de tévedtem. :D
Az enyém nem lett ilyen hófehér, mint a Tiéd, inkább halvány karamelles, de sz íze....!!!!
Nagyon köszönöm a receptet és a segítséget!
Békés, boldog ünnepeket kívánok Neked és a családodnak sok szeretettel! Teri
szia,
VálaszTörléscsak kávétejszínnel lehet csinálni?
köszönöm a válaszod
Szia,
VálaszTörlésidared alma megfelelő? ebből a receptből mennyi jön ki, 1 l kb?
Szia Anita,
Törléspersze, tökéletes, csak jó édes legyen! :)
Nem egészen egy liter lesz belőle
VálaszTörlés