2015. november 22., vasárnap

Estike

Azt hittem, ez egy növény... És valóban, van ilyen növény is. No, meg sütemény. Hasonlít kinézetre egy kicsit a macaronhoz, mivel ennek is keletkezik egy kis talpa és a teteje olyan, mintha habcsók lenne. Nevét onnan kapta, hogy egy éjszakán át állni hagyjuk. A sütésére figyelni kell, hogy nehogy elégjen - ahogy én jártam az első adaggal - és szép világos színű maradjon!


A tésztához: 30 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 4 tojás, 25 dkg finomliszt, 1/2 cs sütőpor, mazsola a tetejére
Legelőször a mazsolát langyos vízbe - még jobb, ha rumba - áztatjuk. A cukrokat és a tojásokat robotgéppel habosra keverjük, de legalább 5 percig verjük! Óvatosan hozzáadjuk a sütőporral elkevert, átszitált lisztet. Mint a macaront, kb. 20 Ft-os nagyságú halmokat nyomunk egy habzsákból sütőpapíros tepsire. A lecsepegtetett mazsolából mindegyik tetejére egy-egy szemet illesztünk. Egész éjszaka pihentetjük, majd másnap sütjük. A 180 fok nekem magas hőmérsékletnek tűnt, ezért 150 fokon sütöttem. Nem szabad kinyitni a sütőajtót közben, mert a tészta úgy viselkedik, mint a piskóta.

1 megjegyzés: