Visszavonhatatlanul ősz van. Már a fények, színek, semmi nem emlékeztet a nyárra. Csak a hőmérséklet az, ami még kapaszkodik a nyár tovalibbenő bő szoknyájába, de a nyár egy mozdulattal lassan őt is lesöpri...
Szóval, akkor valami őszi sütemény. NEKEM ez valamiért őszi, bár tulajdonképp bármikor elkészíthető.
A tésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 ek tejföl,
2 tojás sárgája, 10 dkg cukor, csipetnyi só
A krémhez: 3 dl tej, 10 dkg étcsokoládé, 15 dkg cukor, 2 tojás sárgája,
1 ek liszt, 4 tojásfehérje
A vajat a liszttel összemorzsolom, hozzáadom a tejfölt és a tojások sárgáját, a cukrot és a csipetnyi sót. Gyorsan összedolgozom és beteszem a hűtőbe pihenni, míg elkészítem a tölteléket. ( Itt jegyzem meg, hogy nekem nagyon ragacsosnak, lágynak tűnt a tészta, ezért apránként szórtam még hozzá lisztet, hogy később nyújtható legyen)
A tejet felforrósítom a csokoládéval együtt. Egy
kis lábasban a cukrot összekeverem a liszttel, a tojások sárgájával, hozzáöntöm
a csokis tejet és sűrűre főzöm. A tojásfehérjéket kemény habbá verem, majd
belekeverem a csokis masszát. Nem kell megvárni míg kihűl. Egy 30-22 cm-es
tepsit sütőpapírral kibélelek. A tésztát elfelezem (alulra kicsit nagyobb rész
kerüljön!), kinyújtom és a sodrófára tekerve a tepsibe terítem. Belenyomkodom,
beleöntöm a csokis masszát, majd a tetejére helyezem a másik kinyújtott lapot.
Tetejét cukros tejjel megkenem, villával megszurkálom és előmelegített 180
°C-os sütőben megsütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése