2022. november 27., vasárnap

Sós-omlós vajkaramella

 No, a vajkaramella az egyik olyan finomság, amivel rendszeresen meggyűlik a bajom karácsonyi időszakban. Millió és egy receptet kipróbáltam már, de többnyire teljes kudarc volt a vége. Pedig sokan segítettek, lépésről lépésre magyarázva, de mégsem. Vagy nem akart sehogysem összeállni, vagy a végén olyan kemény lett, mint a beton. Pedig az omlós vajkaramellánál kevés finomabb nasit ismerek 😇


340 g (2 tubus) cukrozott sűrített tejet agy vastag falú lábasba teszünk. Hozzáadunk 150 g vajat és 500 g kristálycukrot. Kicsi lángon, állandóan kevergetve addig főzzük (bugyogjon), amíg eléri a kívánt színt. Sózzuk meg, tetszés szerint. (Először ne sok sót szórjunk bele, mert az se jó, ha túl sós!)Ekkor lehúzzuk a tűzről és elektromos habverővel 8-10 percig magas fokozaton verjük. Közben kezd lehűlni, de még folyékony.
Sütőpapírral bélelt kisebb formába öntjük (nekem négyzetalakú jénaim van). Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kiborítjuk egy deszkára és a kíván méretűre kockázzuk, vagy akár karácsonyi kiszúróval is formázhatjuk.
Mivel valamilyen - számomra ismeretlen - okból kifolyólag megszüntették a cukrozott sűrített tej árusítását, én az Auchan-ban szoktam venni dobozosat a nemzetközi soron. Eddig orosz polc volt, most átkeresztelték, talán lett... lett! 😆


Áldott, békés várakozást Mindenkinek Advent első vasárnapján!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése