2022. február 27., vasárnap

Mandarinos-fűszeres csirke

A fiam úton van már haza, én meg természetesen finomsággal várom :)


Hozzávalók: 500 g csirkecomb filé, 1 tojás, 1 ek keményítő, 70 g gyömbér, 1 zöld színű kaliforniai paprika, 1 hagyma, 2 mandarin héja, 200 ml mogyoróolaj, 1 tk chili pehely, só
A szószhoz: 4 ek szójaszósz, 2 ek hoisin szósz (ez nekem nem volt, így halszószt tettem helyette), 4 ek édes chiliszósz, 2 ek méz, 2 ek barnacukor, 200 ml mandarin juice, 1 ek szezámmag étolja, 2 ek rizsecet, 1 ek keményítő + 2 ek víz
Tálaláshoz: szezámmag, újhagyma, mandarin gerezdek, esetleg piros chili
Bizonyára el lehet készíteni ezt az ételt étolajjal is, de a mogyoróolaj és a szezámolaj különleges ízt kölcsönöz neki!
1 tojást sózzuk,  habosra keverjük 1 ek étkezési keményítővel és beleforgatjuk a felcsíkozott húst. 2 ek mogyoróolajat megforrósítunk és megpirítjuk rajta a lereszelt gyömbért és a vékony csíkokra vágott mandarin héjat (nagyon vékonyan hámozzuk a mandarint, hogy a fehér része ne kerüljön bele!) 1-2 percig pirítjuk, majd rádobjuk a felkockázott hagymát és kaliforniai paprikát. Lefedjük, hogy puhuljon az illatos olajon és saját gőzében. Ha elkészült, tálba tesszük. Ugyanabban a serpenyőben felorrósítunk 2 dl mogyoróolajat és beletesszük a csikecsíkokat. Lehetőleg ne egyszerre, hogy ne süljenek össze. 4-5 percig sütjük, megforgatjuk a darabokat, majd újra 4-5 percig sütjük fedő alatt. 
Közben összekeverjük a szószhoz valókat, a keményítő kivételével. A serpenyőből kiöntjük a fáradt olajat és kitöröljük egy papírtölrlővel. Beleöntjük a szószt és felforraljuk. Közben elkeverjük a keményítőt 2 ek vízzel, hozzáadjuk a felforrt szószhoz és folyamatos keverés mellett simára, sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a csirkét és a zöldségeket. Egyet rottyantunk rajta és már kész is van.
Jázmin rizzsel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése