Valami gyorsan-finomat akartam. Ebből a gyors azért nem teljesült, de bizony finooom! :)
Dédnagymamák tudtak valamit!
Azt javaslom, a krémmel érdemes kezdeni, mivel hűlnie kell. A tejet a 8 kanál cukorral és liszttel folyamatos keverés mellett besűrítjük, langyosra hűtjük, időnként megkeverve. A 6 ek cukrot és a vizet összekeverjük és melegíteni kezdjük. Először felhabzik, megkeményedik, majd karamell lesz belőle. Amikor már szép borostyánszínű, hozzáadjuk az erős feketekávét és a kockázott vajat. Kevergetve addig melegítjük, amíg homogén lesz. Kézi habverővel a tejes masszába keverjük.
A tészta száraz hozzávalóit összemorzsoljuk a zsírral. Dédnagyanyáink zsírral készítették a süteményeket, attól volt finom omlós, úgyhogy ne(!) helyettesítsük margarinnal, vagy vajjal! Hozzáajuk a tojást és a tejet. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, amit aztán 6 felé osztunk. Nagyon vékony lapokat nyújtunk mindegyikből és vagy egy diónyi zsírral kikent tepsibe, vagy sutőpapírra helyezzük. 200 fokos sütőben, egyenként, 6-6 perc alatt kisütjük a lapokat. Még majd úgy tűnik nincsenek készen, de IGEN! (Ez a része kicsit macerás, de megéri!)
A krémmel betöltjük a süteményt, a tetejére mázat öntünk. A cukrot és a kakaóport elkeverjük a vízzel. Kis lángon addig főzzük, amíg a cukor elolvad. Ekkor hozzáadjuk a vajat és még egyszer összefőzzük.
Éjszakára hűtőbe tesszük, másnap szeletelhető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése