2018. december 20., csütörtök

Marcipános csillag sütemény

Ez a süti már készült nálam karácsonykor. Egyáltalán nem bonyolult elkészíteni!  Németországban élő barátnőmtől, Zsuzsitól kaptam évekkel ezelőtt ezt a receptet. Szeretem, mert reggelire egy habos kakaóval nagyon finom és dekoratív. Majd a vajat mellé szintén csillagalakúra fogom kivágni :)


A barna piskótához: 20 dkg liszt, 2 tk sütőpor, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, csipet só, 4 tojás, , 2 ek pikáns lekvár (csak ne legyen darabos, nálam ribizli-málna), 3 ek kakaópor
Fehér piskótához: 20 dkg liszt, 2 tk sütőpor, 15 dkg hideg marcipán, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, csipet só, 4 tojás


Először a kakaós tésztát készítjük el. A vajat a sóval és a cukorral habosra keverjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Tovább habosítjuk a 2 ek lekvárral, majd beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet is. Kikent püspökkenyérformába öntjük és 180 fokos sütőben kb. 35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizni kell! Ha megsült, azonnal egy deszkára borítjuk és hagyjuk kihűlni.  Másfél centis szeletekre vágjuk és csillag alakú kiszúróval kiszúrjuk a formáinkat (lehet persze fenyőfa is, vagy amit akartok) Nem fog kelleni az összes barna tészta, én a maradékból bonbonokat gyártok :)
Most kezdjük a fehér piskótát. Ugyanígy készül, csak nem kerül bele lekvár és kakaó. A lereszelt marcipánt elmorzsoljuk a liszttel, a továbbiakban ugyanaz. Ugyanannak a püspökkenyérformának az aljába simítjuk a fehér tészta negyedét, majd a kivágott csillagokat szorosan ráültetjük teljes hosszában. Két evőkanál segítségével két oldalról betöltjük a csillagok mellé és a tetejére az egész fehér tésztát. Mehet vissza a sütőbe, ennek kicsit több idő kell, valószínűleg a marcipán miatt. Itt is fontos a tűpróba, majd ezt is deszkára borítjuk hűlni, így szép egyenes lesz a teteje(alja).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése