2018. június 4., hétfő

Az "érdi bőtermő"

Tegnap már leírtam, mennyire odavagyok a meggyért! Kedves barátom -  Kovács Gyuri - felhívta a figyelmemet egy meggy-lelőhelyre: "Meggyeskert - meggy házhoz"
Én azonnal rendeltem is, ma már itt van a konyhámban! :) Hát, fél kilót azonnal szerintem be is nyomtam belőle! Igenis, van különbség meggy és meggy között! Ez valami mesés!!!
Szívből kínálom Nektek is, rendeljetek bátran! Szuper, első osztályú gyümölcs, egy gramm kukac nincs benne!
Ezt kaptam a történetükről:
"A történetünk az, hogy a férjem örökölt néhány földterületet Csongrád megyében, és egy 7 hektáros gazdag termőterületre (réti öntéstalaj) gyümölcsöst akart telepíteni. Meg is kérdezett egy szakértőt, aki a meggyet javasolta. Időközben kiderült, hogy a meggy művelése nagyon nehéz és költséges ezen a kötött talajon, kb. 15 éve küzdünk vele... Az meggy íze, viszont minden nehézségért kárpótol, ugyanis a talaj gazdag tápanyagtartalma határozottan megjelenik a meggy karakteres ízvilágában. Ráadásul a dél-alföldi napsütés jó cukortartalmat eredményez, szóval rajongótábora van :) már februárba is kaptam e-mailt, hogy ugye lesz meggy idén?
Az egyik ikonikus történet a meggyünkkel kapcsolatba: az, hogy egy ismerősünk, kézműves szörpöket és lekvárokat készített (amíg el nem költözött külföldre), viszont meggyből soha semmit, mert ő nem szerette a meggyet. Mivel a fórumon, ahol árultuk, sokan dicsérték, egyszer megkóstolta, és azt írta, hogy visszaadtuk a hitét abban, hogy a meggy is egy gyümölcs. Lett is neki meggylekvárja, és szörpje. A másik ilyen, hogy a meggyes közelében van egy másik, szintén érdi bőtermő ültetvény, már homoktalajon, ahonnan a gazda minden évben átjön, és hazavisz a családnak három rekesz meggyet - mert a miénk finom...
A meggyárulást azóta vesszük komolyabban, mióta 4 gyerekünk van, és úgy alakult az életünk, hogy főleg mezőgazdaságból élünk. Sajnos eladásra készíteni nincs kapacitásunk semmit a meggyből, de magunknak aszalunk, van belőle pálinkánk, amit ágyalunk is az aszalványon, egyébként pedig natúr befőttnek és dzsemnek tesszük el a saját adagunkat."


És ilyen, amikor megérkezik 10 kiló belőle:


Holnap állok neki a konyakmeggynek, aszalni is szeretnék belőle és persze meggyes sütemény!!! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése