2017. november 1., szerda

Mindenszentek napja és avokádós rizottó

Ma Mindenszentek napja van, vagyis az üdvözült lelkek napja. Egyházi ünnep, melyet egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette. Nem egyezik a Halottak napjával, amely egy nappal később, vagyis november 2-án van.
Hát, mi ma mentünk fel a temetőbe. De én soha többet nem megyek ezen a napon! Pedig délelőtt voltunk, de mégis elképesztő tömeg vonult mindenhol. Vittem egy-egy szál fehér rózsát Édesanyámnak és Édesapámnak. Mivel a délelőtt ezzel jóformán el is telt, viszonylag gyors ebédet kellett főznöm. Néhány napja már eldöntöttem, hogy Gabi barátnőmnél látott avokádós rizottót csinálom meg.Tényleg nem kell vele túl sokat bíbelődni, bár igaz, hogy mellette kell állni, amíg elkészül, akkor viszont nagyon finom étekben lesz részünk! :)

Sajnos a borongós fényviszonyok nem adják vissza színét. Igaziból gyönyörű avokádó-zöld! :)


És itt van Gabi receptje:
Avokádós rizottó
Hozzávalók: 2 dl rizottó rizs (bögrével mérve), 1 tk vöröshagyma krém, kb. 1 dl illatos könnyű fehérbor (Irsai Olivér pl.), 1 liter csirkeleves (vagy más alaplé), 1 érett avokádó, 1-2 gerezd fokhagyma lereszelve, frissen őrölt feketebors, 1–2 dkg hideg vaj, parmezán forgács a tetejére

A rizottót a szokásos módon készítettem: először az olívaolajon megfuttattam a hagymákat, rászórtam a rizst, jól elkevertem és felöntöttem a borral. Amikor felszívta, akkor a forró levest merőkanalanként adagoltam hozzá folyamatos kevergetés mellett. Közben félbevágtam az avokádót, kivettem a magját és vékonyan bekentem a felületét lime lével. Tompa késsen a héjában felkockáztam, így várt a sorára felhasználásig. A rizottónak kb. 20 perc kellett, amíg a rizs szemek kellőképpen megpuhultak, de még nem estek szét (erre figyeljünk!). Az utolsó pillanatban kanállal kiszedtem az avokádó húsát a héjból és a rizottóba kevertem. A héjat alaposan meg is kapartam a kanállal, hiszen a java a héj melletti zöld rétegben lakozik. Megkevertem még az ételt, megszórtam a frissen őrölt borssal. A sót is lehet még pótolni, ha szükséges. Lehúztam a tűzről, beletettem a hideg darabka vajat és elkevertem, annyira, hogy felolvadjon. Letakartam egy fedővel és 10 – 15 percig pihentettem. Tálaláskor parmezán forgácsot gyalultam a tetejére. Mint minden rizottó, ez is végtelenül egyszerű, egyetlen titka van, hogy ott kell állni mellette és folyamatosan kevergetni kell. Ettől oldódik ki a keményítő a rizsből, ami krémessé teszi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése