2017. október 8., vasárnap

Tojáshabos meggyes-mákos pite

Tegnap már tettem fel a csoportjaimba ízelítőt ebből a süteményből. Találgatták néhányan, hogy mi lehet, az, hogy fehérje-hab, azt azért többen eltalálták. Hát, most bemutatom a süteményt. Nagyon-nagyon finom! Mákimádók ki ne hagyják! :)
A tegnapi kép:

A tésztához: 12 dkg vaj, 20 dkg liszt, 6 dkg porcukor, 1 tojássárgája
A töltelékhez: 50 dkg magozott meggy, 2.5 dl víz, 15 dkg cukor, 4 dkg keményítő, 10 dkg darált mák, 1 citrom reszelt héja, 2 ek baracklekvár

A tojáshabhoz: 3 tojásfehérje, 9 dkg kristálycukor, 9 dkg porcukor
A tetejére: 1 tk szemes mák

A vajat elmorzsoljuk a liszttel és a porcukorral, majd a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. 30 percre hűtőbe tesszük. Egy 30 cm-es piteforma alját kibéleljük sütőpapírral. A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjuk bélelni vele a formát, illetve az oldalára is jusson. Sütőpapírral befedjük a tetejét is, rizst vagy sütőgolyókat öntünk rá. 170 fokos sütőben elősütjük 15 perc alatt, majd eltávolítjuk róla a nehezéket. Összeforraljuk a meggyet 1.5 dl vízzel és a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl vízben elkevert keményítővel. Hozzákeverjük a mákot és a citromhéjat. Kihűtjük. Az elősütött pitét vékonyan megkenjük baracklekvárral, majd egyenletesen elkenjük benne a tölteléket. Kemény habbá verjük a fehérjét a kristálycukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a porcukrot. Sima csöves nyomózsákba tesszük, és cseppeket nyomunk belőle a pite tetejére. 160 fokos sütőben barnulásig sütjük 5-7 perc alatt. Szemes mákkal megszórva díszítjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése