2016. január 28., csütörtök

Születésnap

Nem lettem öregebb, csak egy újabb évvel tapasztaltabb! :) Hát nem sokkal szebben hangzik? :)
Tudtam, hogy a kolléganőim felköszöntenek, ezért nem akartam üres kézzel menni. Már készült nálam korábban is ez a jégtorta:
Hozzávalók: 4 tojás, 8 dkg kristálycukor, 8 dkg liszt
Krém: 20 dkg aszalt gyümölcs, 40 dkg (!) tejszín, 3 dkg liszt, 5 dkg vaníliás cukor, 15 dkg (!) tej, 4 tojássárgája, zselatinfix

Azzal kezdtem, hogy az apróra vágott aszalt gyümölcsöt leöntöttem rummal és hagytam állni. Akár előző este is be lehet áztatni. Piskótát készítünk a hozzávalókból : a tojásokat különválasztjuk, a fehérjékből habot verünk, a sárgájákat kikeverjük a cukorral, majd összeforgatjuk a liszttel és a tojáshabbal. Tortakarikába tesszük, és 180 Celsius-fokon 20-30 percig sütjük (tűpróba).

A krémhez a sárgájákat, a tejet és a vaníliás cukrot gőz fölött sűrűre keverjük. Amikor az ujjunkat már csípi a hő, beletesszük a lisztet, botmixerrel összekeverjük. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a 40 dkg felvert tejszínt, egy icipici zselatint, és az egészet összeforgatjuk. Végül a rumban az aszalt gyümölcsöket leszűrjük, hozzáadjuk a kész krémhez, és óvatosan elkeverjük. Az egészet ráhalmozzuk a piskótára, két órára a hűtőbe tesszük.

Ma, mikor hazajöttem egy csodaszép csokor várt a férjemtől:





2 megjegyzés:

  1. Isten éltessen sokáig! nagyon finom lehetett ez a torta, és nagyon szépek a férjed virágai is! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon boldog szülinapot kívánok Kismacs!!

    VálaszTörlés