2015. március 21., szombat

Retek "tzatziki" és zseniális zserbó pite

Több helyen fellelhető ez a retek "tzatziki". Idézőjelbe tettem, mert nem tudom mi a köze az igazi tzatzikihez. Mindegy is, nagyon finom!


Elkészítése igazán tényleg csak pár perc. Vettem 2 nagy csomag hónapos retket. Alapos mosás után nagy lyukú reszelőn lereszeltem. Kb. 1 tk sóval megszórtam és hagytam állni. Amíg állt, összekevertem 20 dkg görög joghurtot 2 gerezd reszelt fokhagymával, 1 tk mustárral és pár csepp citromlével. A retket kicsavartam és azt is beleforgattam. Ennyi az egész! :)
És, hogy édes is legyen isteni finom Zserbó pitét sütöttem. Igazából csak az ízeiben zserbó, de nem lehet nagyon abbahagyni. Pedig holnap ügyeletes leszek, tulajdonképp részben arra is készült...

A tésztához: 20 dkg liszt, 5 dkg cukor, 12 dkg hideg vaj, 1-2 ek jeges víz 
A töltelékhez: 2 tojás, 6 dkg cukor, 15 dkg darált dió, , 20 dkg sűrű házi baracklekvár, 5 dkg tejcsoki darabolva 
A tetejére: 10 dkg olvasztott tejcsoki
A tésztához a lisztet, a cukrot és a hideg, felkockázott vajat az 1 ek vízzel addig keverjük a robotgéppel,  míg el nem kezd összeállni. A lényeg az, hogy ne nagyon nyúljunk hozzá kézzel, hogy ne melegedjen fel a vaj!
A tésztát egy 22x30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsi aljára  kinyújtjuk, villával megszurkáljuk. 10-12 perc alatt világos aranysárgára sütjük. Ezalatt elkeverjük a tojásokat a cukorral és a dióval. A sütőből kivett tésztát először megkenjük a lekvárral, majd a diós krémmel, és 5 dkg felaprított csokival megszórjuk. További 20 percet sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd a megolvasztott csokival bevonjuk a tetejét .

2 megjegyzés: