2015. február 28., szombat

Marcipános, mandulás almás morzsasüti

Amikor itthon volt a lánykám, ő kért morzsasütit, vagyis crumble-t. Most egy turbózott változatát csináltam meg. Töredelmesen bevallom: nem vagyok oda az almás süteményekért, egy-két kivételtől eltekintve. De ez valami mesésen finom lett a vaníliaszósszal a tetején. A fotó egyáltalán nem szép, de legalább vissza sem adja azt, hogy mennyire ínycsiklandó édességről van szó... Mégis felteszem, mert érdemes megcsinálni!
Hozzávalók: 4-5 savanykás alma,5 dkg kristálycukor, 1 mkk őrölt gyömbér, 1 tk őrölt fahéj, 10 dkg őrölt mandula, 10 dkg liszt, 8 dkg cukor, 10 dkg vaj, 5 dkg marcipán
Vaníliaszószhoz: 3 tojássárgája, 2 dkg étkezési keményítő, 5 dkg cukor, 4 dl tej, fél rúd vanília
Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, nyolcadoljuk, felszeleteljük. Összekeverjük 5 dkg cukorral és a fűszerekkel, majd egy kivajazott tűzálló tálba tesszük. Betoljuk a 200 fokra kapcsolt, de még hideg sütőbe, és kissé előpároljuk.  Ezalatt elmorzsoljuk a vajat a cukorral, a lisztekkel, a mandulával és a lereszelt marcipánnal. Az alma tetejére szórjuk egyenletesen, és visszatoljuk a sütőbe addig, míg szépen meg nem pirul a teteje. Melegen, langyosan és hidegen is nagyon finom lesz! Különösen házi vaníliaszósszal. Amit a következőképp készítünk: A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, csomómentesre keverjük a keményítővel, és felöntjük a tejjel. A vaníliarudat felhasítjuk, a magjait hozzáadjuk, és a hüvelyét sem dobjuk el: belefőzzük a szószba. Az egészet elkezdjük melegíteni, közben folytonosan kevergetjük. Nem forraljuk, csupán besűrítjük. (forrás Mindmegette)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése