2015. február 28., szombat

Búcsú Michele Ferrero-tól
Michele Ferrero 89 éves korában halt meg. Ő volt Olaszország leggazdagabb embere. És, hogy mi tette gazdaggá? Hát elsősorban a majdnem mindenki által imádott Nutella.
Egy kis történelem:
Michele Ferrero édesapjától, Pietrótól vette át az északnyugat-olaszországi Piemonte tartományban, Alba városában 1946-ban alapított családi cukrászcéget, amelyet az olasz ipar egyik példaképévé fejlesztett. A cég az egész világon elterjedt termékekkel hódította meg az édességipari piacot: a legismertebb Ferrero-termékek között van a Mon Cheri (1956), a Nutella (1964), a Kinder csokoládé (1968), a Tic Tac (1969), a Kinder-tojás (1974), a Ferrero Rocher (1982). A Ferrero legsikeresebb termékének a Nutella mogyorókrém számít, amelyből évente 350 ezer tonnát gyártanak.

Michele Ferrero Olaszország leggazdagabb embere volt, a világon a 30. a Bloomberg gazdasági hírügynökség 2014-es adatai szerint. A Ferrero a világ 53 országában 34 ezer embert foglalkoztat. A céget 2011 óta Michele fia, Giovanni vezeti.
Amikor én kisgyerek voltam, nem lehetett kapni csak egészen kis gyufásdoboznyi méretű csomagolásban ezt a finomságot. Még arra is emlékszem, hogy 4 Ft volt az ára. Az ujjunkkal kapirgáltuk ki a dobozból, hogy egy cseppje se menjen kárba… Aztán Nyugat-Németországból kaptam az első ÜVEGGEL belőle. Azt hiszem, az nem tartott sokáig, kanállal ettem az ínyencséget. A mai napig nagyon szeretem, amikor krónikus csokoládé hiányban szenvedek, mindig segít egy-két kanálka Nutella.
Hát, most Michele emlékére és magunk örömére sütöttem ezeket a finom Nutellás párnácskákat.


Elkészítése igen egyszerű. Fagyasztott leveles tésztát kiengedtem és 15x20 cm-es lapokat vágtam belőlük. A jobb oldalukat középen egy éles késsel párszor bevágtam, a másik oldalukra bőven kentem Nutellát, de úgy, hogy a széleken hagytam kb. fél cm-t üresen. Ráhajtottam a bevágott felét, a szélét összenyomkodtam és egy villával még meg is díszítettem. Tojásfehérjével lekentem a tetejüket és 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütöttem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése