2014. november 22., szombat

Grillcsirke és Csokis-mákos szelet

Hát nem édes? :) Felavattam a licitálással szerzett porcelán grillcsirke-sütőmet. Finom, ropogós ebéd kerekedett belőle!

Ebéd utánra pedig Mákos-csokis szelet készült, már hangolódva a közelgő karácsonyra.:)


Mák szinte minden formában jöhet! Tudom, hogy sok mák-imádó van az olvasóim között is. Hát, akkor rajta! Próbáljátok ki! :)
A tésztájához: 175 g liszt, 125 g hideg vaj, 5 dkg kristálycukor, 1 tojás
Ezeket géppel morzsásra dolgoztam, majd kézzel gyorsan összegyúrtam. Folpackba csomagolva betettem  hűtőbe. Minimum fél órát legyen ott! Elkészítjük a tölteléket.
200 g mák, 100 g cukor, 75 g tejföl, 50 g marcipánmassza, 3 tojás, 1 citrom reszelt héja
A mákot a cukorral ledaráljuk, vagy ha darált mákot használunk, akkor összekeverjük vele a cukrot. Belereszeljük  marcipánt, a citromhéjat, hozzáadjuk a tejfölt és a tojásokat. Alaposan összekeverjük. A tésztát két folpack között nyújtjuk tepsi-méretűre (20x30 cm). Kell a folpack hozzá, mert ragad! Egy sütőpapírral bélelt tepsibe ügyeskedjük a tésztát, majd 10 percig elősütjük 180 fokos sütőben. Kivesszük, rákenjük a mákos tölteléket és visszatesszük még 25 percre a sütőbe. Ha készen van, teljesen kihűtjük. Vízgőz fölött felolvasztunk 150 g étcsokoládét 40 g vajjal és 150 g tejszínnel. Ezt kenjük rá a teljesen kihűlt süteményre. Mehet a hűtőbe dermedni. Amikor megkötött a máz, kivesszük, a sütőpapírral kiemeljük a tepsiből. Először hosszában kettévágjuk a süteményt, majd szeleteket vágunk belőle keresztben. A végén még meghintettem kakaóporra. Hűtőben kell tartani, mert a máz viszonylag gyorsan lágyul.+

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése