2014. március 16., vasárnap

Őznyelv

Na, ez nem az a fajta, amihez megöljük az őzet! :) Ez egy olyan sütemény, amivel el lehet vacakolni jó sokat, de higgyétek el, megéri! Egyszerűen nem lehet abbahagyni az evését! :) Azt hiszem, húsvétkor is megfordul nálunk...


Tészta: 28 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 kis pohár tejföl, csipet só
Ezeket összegyúrjuk és fél órára a hűtőbe tesszük. Ezután kétfelé vesszük a tésztát, az egyik felét visszatesszük a hűtőbe. A másikat enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtsuk ki, majd a legkisebb pogácsaszaggatóval vágjunk ki köröket belőle. A deszka sarkára szórjunk kristálycukrot és a köröket egyesével ovális lapokká nyújtjuk rajta úgy, hogy a cukor jól nyomódjon bele. Figyeljünk oda, hogy vékony lapocskák legyenek! Cukros felükkel felfelé sütőlemezre tesszük őket és 200 fokos sütőben 5 perc alatt megsütjük. A másik felével a tésztának ugyanígy járunk el.
A krémhez 5 dkg lisztből és 2 dl tejből sűrű pépet főzünk és hagyjuk kihűlni. Közben 25 dkg vajat (szigorúan vajat használok) és 10 dkg cukrot robotgéppeé jó habosra keverünk, hozzáadjuk a kihűlt pépet. Egy lábosban 15 dkg cukrot kis lángon karamellizálunk, hozzáadunk 4 ek vizet és folyamatosan keverjük, amíg újra feloldódik. 1-2 percig hűlni hagyjuk, majd lassan a krémbe csurgatjuk, miközben folyamatosan keverjük a robotgéppel. Hűtőbe tesszük legalább fél órára, hogy kicsit összeálljon. A lapocskák belső felét megkenjük a krémmel és egy-egy lapot összeragasztunk.

7 megjegyzés:

  1. Érdekes, még sosem hallottam erről a sütiről. Húsvétra lehet megsütöm, tetszik nagyon!

    VálaszTörlés
  2. Kriszti! Nagyon fogjátok szeretni! :)

    VálaszTörlés
  3. Eszembe jutott ez a finom sütemény megint. Egyszer már megcsináltam és nagyon szerették a szeretteim :) Holnap megint el fogom késziteni. Jó, hogy akkor leirtad Andrea ezt a receptet.
    Kellemes húsvéti ünnepeket kivánok <3

    VálaszTörlés
  4. Azt az őznyelv süti receptet sehol sem találom fel, amit az 1980 évek magasságában a cukrászok sütöttek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsánat, csak most találtam meg a hozzászólásodat! Elég macerás elkészíteni, de nagyon finom! :)
      Tészta: 28 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 kis pohár tejföl, csipet só
      Ezeket összegyúrjuk és fél órára a hűtőbe tesszük. Ezután kétfelé vesszük a tésztát, az egyik felét visszatesszük a hűtőbe. A másikat enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtsuk ki, majd a legkisebb pogácsaszaggatóval vágjunk ki köröket belőle. A deszka sarkára szórjunk kristálycukrot és a köröket egyesével ovális lapokká nyújtjuk rajta úgy, hogy a cukor jól nyomódjon bele. Figyeljünk oda, hogy vékony lapocskák legyenek! Cukros felükkel felfelé sütőlemezre tesszük őket és 200 fokos sütőben 5 perc alatt megsütjük. A másik felével a tésztának ugyanígy járunk el.
      A krémhez 5 dkg lisztből és 2 dl tejből sűrű pépet főzünk és hagyjuk kihűlni. Közben 25 dkg vajat (szigorúan vajat használok) és 10 dkg cukrot robotgéppeé jó habosra keverünk, hozzáadjuk a kihűlt pépet. Egy lábosban 15 dkg cukrot kis lángon karamellizálunk, hozzáadunk 4 ek vizet és folyamatosan keverjük, amíg újra feloldódik. 1-2 percig hűlni hagyjuk, majd lassan a krémbe csurgatjuk, miközben folyamatosan keverjük a robotgéppel. Hűtőbe tesszük legalább fél órára, hogy kicsit összeálljon. A lapocskák belső felét megkenjük a krémmel és egy-egy lapot összeragasztunk.

      Törlés
  5. Imádtam ezt a sütit. A körúton közel az Aradi utcához volt egy cukrászda, a 70-es években nagyon sokszor vettem ott. Sok már finom sütemény is volt ott, de ma már nem is tudom, hogy milyen bolt van ott. Köszi a receptet. Viszem, megcsinálom.

    VálaszTörlés