2014. március 15., szombat

Vadász nokedli és sajtos hajtovány

Élvezem az itthon létet. Sok mindent terveztem mára, de aztán a konyhában rekedtem.:) Főztem egy finom csirke húslevest a zuramnak, utána pedig Vadász nokedlit. Volt már receptem hozzá régebben is, de teljesen megfelejtkeztem róla. Viszont Ági nemrég közzétette és azonnal eldöntöttem, hogy a tojásos nokedlit imádó családomnak elkészítem. Ráadásul még mindig medvehagyma szezon van. Próbáljátok ki, mert leírhatatlanul finom! :)


Kiolvasztottam jó sok füstölt szalonnát - ezúttal nem bacont! -, majd megpirítottam rajta egy fej apróra vágott hagymát. Hozzádobtam kb. 20-25 dkg nagyobb darabokra vágott gombát (sima csiperkét, mert nem volt vargányám) és egy nagy csokor medvehagyma háromnegyedét.  Pár percig pirítottam együtt őket, majd beleforgattam a 2 tojásból készült nokedlit. Hozzáadtam legalább 25 dkg vegyes sajtot kockákra vágva, átkevertem, amikor már pókhálós lett, tálaltam. tetejét is megszórtam medvehagymával.

Azután a ma délelőtti alkotásom a sajtos hajtovány is. Ezt is elég régen csináltam, pedig ennek is mindig nagy sikere szokott lenni. Sonkával, kukoricával és bármivel tölthető, ami van a fridzsiderben, most csak sok füstölt sajttal készült.
Kenyérsütőbe beleöntöttem 3 dl langyos tejet és 1.5 dl olajat. Rászórtam 80 dkg lisztet, amit elkevertem 1 cs sütőporral. Közepébe mélyedést készítettem, ebbe belemorzsoltam 1 kocka élesztőt, majd ráöntöttem 1 dl langyos tejet. A többit a kenyérsütőgép dagasztó programja végezte. Amikor kész lett, lisztezett nyújtólapra tettem a tésztát és négyfelé osztottam. Egyenként kinyújtottam kb. 30x40 cm-re. Amíg dolgozott a kenyérsütőgép, addig elkészítettem a tölteléket. 25 dkg vajat habsora kevertem 2 tojássárgájával és 25 dkg reszelt füstölt sajttal. Minden kinyújtott lapra kentem tölteléket. Feltekertem, mint a bejglit, majd apró háromszögeket vágtam a rudakból. Sütőlemezre rakosgattam őket. Le lehet kenni tojással és meghinteni reszelt sajttal, ezt most én nem tettem. Általában még melegen el szokott fogyni. Hogy ez most mégsem így lett, az annak tudható be, hogy a fiam nincs itthon... :)

1 megjegyzés:

  1. Ez a sajtos hajtovány...Kész kínzás! Meg bírnék így ebéd után is enni belőle vagy négyet...

    VálaszTörlés