2022. január 8., szombat

Pithivier - vagyis a Háromkirályok süteménye

 

"A királyok lepényének története az ókori Rómában kezdődött, a Szaturnália, Szaturnusz isten tiszteletére rendezett ünnepségre készült, a téli napéjegyenlőség idején. A legenda szerint a rómaiak egy rabszolgát egy nap erejéig királyi körülmények közé helyeztek, ami azt jelentette, hogy azt kérhetett enni, amit csak kívánt, míg a rómaiak egy hatalmas kerek kenyéren osztozkodtak, mely olyan aranybarnán fénylett, mint a napsugár. A tradíció szerint a kerek kenyérbe egy arany vagy ezüst figurát, a szegényebbek babszemet rejtettek, így választották ki vezetőjüket. A 12-13. században a katolikus egyház megőrizve ezt a hagyomány, vallási ünneppé változtatva azt és a Vízkereszt napjára tette, január 6-ra. A Vízkeresztre sütött kenyérből annyi szeletet vágtak, ahányan részt vettek az ünnepségen, plusz egyet, melyet a “Jó Istennek szánva” az első arravetődött földönfutónak adtak.

Majd a szokás azt kívánta, hogy Vízkereszt alkalmából megválasszák a nap “királyát” a kenyérbe rejtett babszem, majd 1870-től porcelán- és fémfigurák által. A résztvevők legfiatalabb tagja az asztal alá bújva mondta meg ki melyik szeletet kapja. Akihez a figura került, az lett az ünnepség királya, vagy királynője, és ővé lett a papírból készült korona is. Ez a szertartás megmaradt, viszont az idők során a kenyérből briós tésztájú lepény lett és a kezdeti babszem helyett először Jézus figura lett, melyet különféle változat váltott fel.

Január 6. Vízkereszt napja, más néven a Három királyok, azaz a napkeleti bölcsek ünnepe. Gáspár, Menyhért és Boldizsár elhozza nekünk a királyok fenséges pitéjét, a Galette des rois-t. Belgiumban, Hollandiában és Észak-Franciaországban január 6-án a gyerekek házról házra járnak, énekelnek, és cserébe édességeket, gyümölcsöt kapnak a háziaktól. A hagyomány szerint ezen a napon a napkeleti királyokra emlékezve királyt is választanak: mandulatöltelékes leveles tésztás süteményt készítenek, tetejére színes papírkoronát helyeznek, és a belsejében elrejtenek egy kis Jézust ábrázoló apró figurát, vagy más apró „kincset”. Aki megtalálja, az lesz a napkeleti király, és aznap ő hordhatja a koronát. Belgiumban és a határos országok pékségeiben, cukrászdáiban, élelmiszerboltjaiban is megvásárolható a papírkoronával díszített Galette des rois (Királyok lepénye)." (forrás: Internet)

Évek óta meg akarom sütni ezt a nagyon finomnak ígérkező és a fotók alapján - amiket találtam róla - csodaszép süteményt. Hosszú ideig vadásztam a Háromkirályok figurákra, végül Franciaországból sikerült megrendelnem őket. Idáig azonban mindig lecsúsztam  a sütemény elkészítéséről. Idén sem sikerült Vízkereszt napján megsütnöm, lévén csütörtökre esett, dolgoztam. De ma végre elkészült. Készen nem mutatom meg, mert bizony katasztrofális lett!😔 Hiába lyukasztottam ki a tetejét, a tölteléke egyszerűen szétrepesztette az egészet. Án hihetetlenül finom! Csukott szemmel esszük! 😂

Idén nálunk a férjem a KIRÁLY! 💓



Hozzávalók: 400 g fagyasztott leveles tészta (2 cs), vagy, aki akarja, frissen készitett

2 tojássárgája.1 kanál tej

A mandulakrémhez: 100g mandulapor (nagyon finomra őrölt hámozott mandula, lehet készen is vásárolni), 80g cukor, 50g puha vaj, 1 tojás, 50 ml mandulalikőr (elhagyható), néhány csepp mandula aroma (elhagyható)

Főzött vaníliakrém: 125 ml tej, 20g cukor, 1 cs vaníliás cukor, 3 tojássárgája, 30 g liszt



A tejet tegyük fel melegedni. Egy tálban keverjük csomómentesre a tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és az étkezési keményítővel. Mikor a tej épp elkezd forrni, vegyük le a tűzről, és folyamatos keverés mellett öntsük bele a tojásos keveréket. Tegyük vissza a tűzre, és közepes hőfokon kevergessük még 2-3 percig, míg besűrűsödik a krém. (Ne hagyjuk forrni, mert a tojás összeugrik! Ha látjuk, hogy kezd főni a tojás a lábas alján, azonnal vegyük le a tűzről és nagyon erősen keverjük tovább a krémet.) Tegyük félre, fedjük le folpack fóliával es hagyjuk teljesen kihűlni.

A mandulakrém elkészítése: A puha vajat keverjük össze a cukorral, a tojással és a mandulaporral. Keverjük hozzá a vaníliakrémet és tegyük be a hűtőbe egy kicsit dermedni. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Az egyik csomag leveles tésztát hajtogassuk vagy nyújtsuk ki, és vágjunk belőle egy 24 cm átmérőjű korongot. A kihűlt és könnyebben kezelhető mandulakrémet osszuk szét a korongon úgy, hogy a tészta szélét 3 cm mélységben hagyjuk üresen. A „kincset” helyezzük el a tölteléken. A második leveles tésztát is simítsuk vagy nyújtsuk ki, ebből is vágjunk ki egy 24 cm átmérőjű korongot. A töltött tészta korongon szabadon hagyott 3 cm széles sávot kenjük körbe kis vízzel (vagy tejes tojássárgájával, én ezt az utóbbit használtam) egy ecset segítségével, és helyezzük rá a másik tésztát. Az ujjunkkal vagy egy villával nyomkodjuk össze a tésztát körbe, a töltelékhez minél közelebb, hogy jól összeragadjanak a lapok, és sütés közbe ne folyjon ki a töltelék. Pihentessük 20 percig a hűtőben. Az előkészített tojássárgájával  ecset segítségével, kenjük be a tészta felületét. Ezután egy hegyes késsel, középről indulva a tészta külső pereméig, rajzoljunk a felszínére a közepéből a széle felé induló vonalakat (gyengéden, nehogy átvágjuk a tésztát), majd a közepét szúrjuk át, hogy a gőz sütés közben el tudjon távozni. Süssük 10 percig 200 C-on, majd vegyük le a hőmérsékletet 180C-ra es süssük tovább, míg a sütemény aranybarna lesz (kb. meg 30 perc).

Ha azt szeretnénk, hogy még csillogóbb legyen a felülete, 30 g cukorból és 50 ml vízből készítsünk szirupot, mellyel bekenve fényesebb tortát kapunk. Langyosan vagy kihűlve tálaljuk. Arany kartonpapírból koronát készíthetünk, és a torta tetejére helyezhetjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése