2020. november 29., vasárnap

Advent 1

 Semmilyen szempontból nem hagyományos az idei karácsony, így az ünnepvárás sem. De az ünnep, az ünnep, egyszerűen késztetést érzek arra, hogy méltó módon várakozzunk.

"Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk. Gyermekkorunkban éltünk így. Vágyakoztunk arra, ami biztosan megjött. Télen az első hóesésre. És várakozásunk ettől semmivel sem volt kisebb, erőtlenebb. Ellenkezőleg, nincs nagyobb kaland, mint hazaérkezni, hazatalálni, beteljesíteni és fölfedezni azt, ami a miénk. És nincs gyengébb és jogosabb birtoklás se, mint szeretnünk azt, ami a miénk, akit szeretünk és aki szeret minket. Csak a szeretetben, csak az ismerősben születhet valódi „meglepetés”; lehetséges végeérhetetlenül várakoznunk és megérkeznünk, szakadatlanul utaznunk és szakadatlanul hazatalálnunk." (Pilinszky János)

Az első gyertyát majd kicsi később gyújtom meg, de az adventi asztal már elkészült. Fogadjátok szeretettel néhány sütikével egyetemben :)


Az egyik kedvenc mécsestartóm <3



Mákos linzer Lemon curd-del töltve. Recept megtalálható a tavalyi bejegyzésemnél


"Botocska"
Nagyon mogyorós rudacskák, finom mogyorókrémmel töltve :)
Hozzávalók 1,25 dl tojásfehérje (kb. 3 nagy tojás fehérje), 32,5 dkg cukor, 17,5 dkg darált mogyoró, Nutella
Gőz fölött jó kemény habot verünk a tojásfehérjéből és a cukorból. Én először csak laza habot verek, majd fokozatosan adom hozzá a cukrot, amíg kemény és fényes lesz. Ekkor egy spatulából beleforgatjuk a mogyorót, majd habzsákból sütőpapírral bélelt tepsibe kisujjnyi csíkokat nyomunk.
180 fokos sütőben pont 8 percig sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni. Nutellával, vagy jelen esetben darabos mogyorókrémmel megtöltjük, kettőt-kettőt összeragasztunk, végeit olvasztott csokiba és darált mogyoróba mártjuk.


Stollen szelet. Idén nem sütök hagyományos Stollent, de ez a sütike minden porcikájában idézi az eredetit :)
Zsuzsi barátnőm receptje. Itt található



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése