2019. április 25., csütörtök

Alfajores a karamellás argentin sütemény

Az alfajores (ejtsd: alfahoresz) az argentinok kedvenc süteménye. De állítólag az észak-afrikai araboktól származik. A benne lévő kukoricalisztnek köszönhetően rendkívül omlós, könnyű kekszecske. Karamell töltelék illik hozzá - én most sós karamelles krémmel töltöttem, de Sulce de leche krém is tökéletes bele.
Szemeztem ezzel a süteménnyel már egy ideje Matyi Évi facebook-os csoportjában, aztán most egyszerűen kényszert éreztem, hogy nekiálljak :)

Hát, ilyen lett:


Hozzávalók: 20 dkg vaj, 3/4 csésze porcukor, 2 csésze kukoricaliszt, 1 csésze finomliszt, 1 cs sütőpor, 3 ek konyak, 1 tk vanília kivonat, 3 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja


A puha vajat habosra keverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, majd egyenként habosra verjük a tojássárgájákkal. Hozzáadjuk a konyakot és a vanília kivonatot is.
Egy másik tálban összekeverjük a liszteket egy csipet sóval és a sütőporral, majd apránként a vajas masszába adagoljuk. Összegyúrjuk és fóliába csomagolva egy órára a hűtőbe tesszük. Enyhén lsiztezett felületen 4-5 mm vastagra nyújtjuk és 3 cm-es kiszúróval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket. Inkább magasságában nő, nem terül.
175 fokos sütőben 8 percig sütjük. Világosnak kell maradnia! Melegen még lágy, rácson hagyjuk kihűlni. Amikor kihűltek, karamellkrémmel kenjük meg és kókuszreszelékbe forgatjuk az oldalán. Meg lehet hinteni porcukorral a tetejét tálaláskor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése