Hogy mennyire az ősz íze az erdeigyümölcsös szósz, azt nem tudom. De azt sem tudom megmagyarázni, hogy nekem mégis miért az őszt juttatják eszembe. Az őszt mégsem szeretem - talán az elmúlás miatt. Pedig gyönyörű színekkel ajándékoz meg minket, az időjárás is többnyire gyönyörűséges. Gyűjtöttem is az ősz ajándékaiból, csak mert ősz van! :)
Arborio rizst (10 dkg-ot) odatettem főni 3 dl tejbe, amibe beletettem egy felhasított vaníliarúd kikapart magjai és a héját is. Folyamatosan kevergetve főztem, ahogy felszívta a tejet, öntöttem még hozzá. Összesen 7 dl tejet használtam fel. Amikor már jó krémes lett, lehúztam a tűzről és belekevertem 1 tojás sárgáját és ízlés szerint porcukrot. letakarva hagytam pihenni. 70 dkg erdei gyümölcsöt alacsony lángra tettem 3 ek vízzel, 1 citrom reszelt héjával és 2 ek citromlével. Tettem hozzá cukrot. Hogy mennyit, azt nem tudom megmondani, nem akartam túl édesre. Addig főztem, amíg besűrűsödött. Zsír nélküli serpenyőben megpirítottam 5 dkg mandulapelyhet. A pohár aljába tettem a gyümölcsszószból, rá tejberizs került, aminek a tetejét meghintettem pirított mandulával. Megint egy sor rizs és egy kanál gyümölcsszósz, majd mandula. A tetejét rizzsel zártam, tejszínhabot nyomtam a tetejére és néhány szem gyümölccsel díszítettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése