Habliliom csodálatos konyhájából jött egy újabb recept. Ahányszor csak feltesz valamit, mindig azonnal elcsábulok! Ezt a receptet két napja mutatta be Habocska. Ma meg is csináltam, de már alig van belőle, pedig a család még nincs is itthon! :)
Tényleg érdemes megcsinálni, még kapható finom padlizsán, szezonja van a kápia paprikának és van még zamatos, napon érett paradicsom is! :) Ide teszem habocska receptjét, mert többen kérték:
Hozzávalók 4 személyre:
1 db nagyobb vagy 2 db kisebb padlizsán (összesen kb. 40 dkg)
1-2 db közepes méretű zamatos, szabadföldi paradicsom (kb. 15 dkg)
2 db kápia paprika (20 dkg)
2 dundi gerezd fokhagyma
1 evőkanál friss oregánólevél (vagy 1 teáskanál szárított)
1 mokkáskanál szárított, porrá őrölt rozmaring
1 evőkanál jó minőségű extraszűz olívaolaj
tengeri só, frissen őrölt bors – ízlés szerint
Elkészítés:
A padlizsánokat, paprikákat és paradicsomokat alaposan megmostam. A
padlizsánokat villával kissé megszurkáltam, hogy sütés közben ne
repedjenek szét.
A fokhagymagerezdeket alufóliába csomagoltam. A sütőt grillfokozatra
állítottam, és egy vastagabb alufóliát ideiglenes tepsivé hajtogattam,
erre pakoltam a zöldségféléket. A paradicsomot és a fokhagymát bő 15
perc elteltével, a feketére sült paprikát nagyjából 20 perc, míg a
tökéletesre sült padlizsánt 35-40 perc után vettem ki a sütőből.
Mindent kissé hűlni hagytam.
A padlizsánt hámozást követően egészen finomra aprítottam, a paprika
feketére sült héját könnyedén eltávolítottam, a magházától
megszabadítottam, és szintén igen apróra (nagyjából 5 mm-esre)
kockáztam. A sült paradicsomról szintén könnyedén eltávolítottam a
héját, és az előbbiekhez hasonlóan felaprítottam. A fokhagymát
kicsomagoltam a fóliából, és egyszerűen, kézzel kipréseltem a héjából.
Mindent egy nagy keverőtálba halmoztam. Az oregánó leveleit egészen
finomra vagdostam, hozzáadtam a zöldségekhez. Sóztam, borsoztam,
rozmaringgal fűszereztem, majd meglocsoltam olívaolajjal, és jó alaposan
összekevertem.
Tálra halmoztam, és legalább 1 órát pihentettem a fridzsiderben.
Friss kenyérrel, pirítóssal mennyei, de lehet előétel, köret, ahogy jólesik – benne a későnyár és a kora ősz legjobb zamatai.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése