2024. december 14., szombat

Tejszínes csirke orzo vajtökkel és spenóttal

 A fiacskám idén minden adventre eljön hozzánk.

Ma tanított idén utoljára szombaton és utána jött ebédelni. Ez a fenséges ebéd igazán ünnepire sikerült és nagy sikere is volt!


Sült vajtök: 350 g vajtök (sütőtök, de az a kanadai, hosszúkás tök) meghámozva, felkockázva, 1 ek olívaolaj, só, bors, 2 ek friss kakukkfű

Csirkecomb: 600 g csirkecomb filé, 1 tk füstölt paprika, 1 tk olasz fűszer, só, bors, 2 ek olívaolaj

Orzo: 1 csésze nyers orzo (rizsszem tészta), 5 gerezd fokhagyma apróra vágva, 1 ek olívaolaj, 2 csésze csirke alaplé, 140 g friss bébispenót, 1/2 csésze tejszín, só, bors, friss kakukkfű, sült vajtök

 Egy nagy tálba összekeverjük a kockázott vajtököt olívaolajjal, sóval, borssal és friss kakukkfűvel. Sütőpapírral bélelt tepsire terítjük és 200 fokos sütőben 20-30 perc alatt puhára sütjük. A csirkecombokat bőségesen fűszerezzük sóval borssal, füstölt paprikával, olsz fűszerrel és kakukkfűvel. Egy nagy serpenyőt melegítsünk fel kb. 3 perc alatt. Hozzáadunk 2 ek olívaolajat. Beletesszük a húst. Közepes lángon kb. 5 percig sütjük anélkül, hogy megmozsítanánk. Ettől szépen megpirul. Megfordítjuk a darabokat, csökkentjük a hőt és még kb. 5 percig sütjük, tányérra szedjük. Ugyanabba, a most már üres serpenőbye szórjuk az orzót nyersen. Hozzáadjuk a fokhagymát és 1 ek olívaolajat. Közepes lángon pirítsuk meg kb. 3 perc alatt kevergetve. Hozzáadunk 2 csésze alaplét. Felforraljuk, majd pároljuk le. Főzzük kb. 5-10 pőercig, időnként megkeverve, hogy az orzo ne tapadjon le. Amikor a tészta már puha, hozzáadjuk a spenótot, és közepes lángon addig keverjük, amíg megpuhul. Adjuk hozzá a tejszínt, keverjük össze. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáforgatjuk a sült vajtököt és a sült combokat. Tetejét friss kakukkfűvel díszítjük.


1 megjegyzés: