2024. június 16., vasárnap

Meggyes-mákos morzsasüti

 Már többször leírtam, hogy kedvenc gyümölcsöm a meggy. Tavaly sajnos nem termett egyik meggyfám sem, idén gyorsan összekapta magát... Jó, most sem termett túl sok, de azért néhány meggyes süteményrevaló azért igen.

Tegnap lent voltunk a tanyán és pont meggy vásár volt a faluban, így sikerült még vennem is, maik azóta már a mélyhűtőben dideregnek...

A morzsasüti a másik nagy kedvencem. Valahogy szerintem különleges élmény, ahogy a dús tölteléket fogyasztva, a ropogós morzsa roppan.

Ebben a süiben egyikből sincs hiány. Nagyon dús, szaftos tölteléke (emiatt nem is egyszerű szeletelni), lédús meggy és roppanós vajas tészta! 💓



A tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 25 dkg vaj, 1 db tojás, 1 tk vanília kivonat
A töltelékhez: 1 liter tej, 25 dkg cukor, 15 dkg gríz, 35 dkg darált mák, 10 dkg vaj, 35 dkg (vagy több) magozott meggy, 1 tk rumaroma

Ezen a képen készül a sütőbe...

Ilyen szép, aranyszínűre sült a tészta:

A töltelékkel kezdjük. Összemelegítjük a tejet a cukorral. Amikor feloldódott a cukor, apránként, folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a grízt. 2 percig kevergetve főzzük, majd szintén folyamatos keverés mellett beleszórjuk a mákot is. Alacsony lángon főzzük jó sűrűre. (Szerintem még főzhettem volna, akkor lehet, hogy jobban megállt volna a töltelék szeletelésnél! Szóval tényleg sűrűre kell főzni!) Belekeverjük a rumaromát és a magozott meggyet, tegyük félre, amíg elkészítjük a tésztát.


A puha vajat habsora keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojást és a vanília kivonatot is. Amikor szépen kihabosítottuk, hozzászitáljuk a lisztet és most már habverű spirál szárával morzsásra dolgozzuk a tésztát.

Felét 30 x 40 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk, hogy szépen összeálljun. Eloszlatjuk rajta egyenletesen a mákos tölteléket, majd a maradék morzsás tésztát rászórjuk.

180°C-os sütőbe toljuk, kb. 40-50 percre, amíg a morzsa a tetején megpirul. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felvágjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése