2024. június 2., vasárnap

Iraki tojásos bárány laposkenyérrel

 Itthon vannak a férjem gyerekei. Két év után találkozunk most mindannyian megint. A lánya Kanadában él, onnan nem annyira könnyű hazajönni. A fia Londonból ezért tud több időt velünk tölteni.

Ma ebédre hazajöttek a fiókák is. Férjem fia kedvéért Iraki tojásos bárányt készítettem lepénykenyérrel.


Hozzávalók: 2 ek olívaolaj, 1 kg darált bárányhús, 1 közepes hagyma apróra vágva, apróra vágott petrezselyem, 1 tk currypor, 1 dob aprított konzerv paradicsom, só, bors, személyenként 1 tojás, chili pehely
Forró olajon a bárányhúst kevergetve addig sütjük, míg morzsás lesz. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és puhára főzzük benne, kb. 4-6 perc alatt. Megszórjuk petrezselyemmel, curryvel és hozzáadjuk a paradicsomot is. Sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, amig a paradicsom szószt képez. A keverékbe mélyedéseket készítünk és mindegyikbe ütünk egy tojást. Addig sütjük, amíg a fehétje megszilárdul, de a sárgája maradjon folyós!
Díszítsük maradék petrezselyemmel és laposkenyérrel kínáljuk.


Laposkenyér: 375 g liszt, 1 cs. szárított élesztő, 1 tk cukor, 1/2 tk só, 150 g natúr joghurt, 75 ml tej, 2 ek étolaj, 1 tojás
A lisztet és az élesztőt összekeverjük, majd hozzáadjuk a további hozzávalókat és dagasztószárral ellátott mixerrel tésztát dagasztunk vele. Én hagytam utána kelni kb. 1 órát (addig készült a bárányhús), majd 6 részre osztottam, gombócokat formáztam belőlük. Ezeket egyenként kinyújtottam és 1 ek olajjal kikent forró serpenyőben megsütöttem, oldalanként kb. 2 perc alatt.

A lánykámnak pedig természetesen húsmentes ebéd készült: Chilis-fokhagymás-zöldborsós tészta Burrata-val.


Hozzávalók: 1 cs tészta (bármilyen, amit szeretsz), 1 csésze friss, vagy fagyasztott borsó, 1/4 csésze olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 2 kisebb chili apróra vágva, chili pehely (attól függ, mennyire szeretnéd csípősre), 1/2 csésze reszelt parmezán, 225 g Burrata sajt, 1 citrom leve és reszelt héja

A tésztát kifőzzük, a főzés vége előtt 2 perccel beleszórjuk a borsót. Így marad a borsó szép zöldszínű. Hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a vékony szeletekre vágott fokhagymát, és süssük illatosra, aranybarnára. Hozzáadjuk az apróra vágott chilit. Süssük még 1 percig, gyakran kevergetve. Hozzáforgatjuk a leszűrt tésztát és borsót. Forgassuk jól át, ha "száraz"nak tűnik apránként adjunk hozzá 1 merőkanálnyit a főzővízből. Hozzákeverjük a reszelt parmezánt, a citromhéjat és citromlét. Sózzuk, borsozzuk. Alacsony lángon, kevergetve főzzük, amíg a sajt megolvad. Tálba tesszük az egészet, tetejére darabokra vágott Burrata-t teszünk, ami pont megfelelőre olvad a tészta melegétől. díszíteni lehet bazsalikomlevéllel és még megszórhatjuk kevés chilipehellyel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése