A májusi Nők Lapja Konyhájában leltem ezt a cuki süteményt.
A tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg
porcukor, 20 dkg vaj, 1 tojássárgája
A töltelékhez: 20 dkg eper, 1,5 dl
víz, 10 dkg cukor, 1 cs vaníliás pudingpor
A díszítéshez: kb. 30 dkg eper
A
lisztet összekeverjük a porcukorral, elmorzsoljuk a vajjal, majd a
tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és legalább 30
percre hűtőbe tesszük. 6 db 8 cm átmérőjű piteforma alját sütőpapírral
kibéleljük. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, akkorára nyújtjuk, hogy ki
tudjuk bélelni a formákat, és az oldalukra is jusson. Sütőpapírral befedjük, és
sütőgyöngyöt öntünk bele, kb. a formák feléig. 170°C-os sütőben kb. 10 perc
alatt elősütjük, majd eltávolítjuk róluk a nehezéket, és további 5 percig
sütjük. Az epret megtisztítjuk, felkokázzuk, forralóedénybe tesszük 1 dl vízzel
és hozzáadjuk a cukrot. Forrástól számítva 1 percig forraljuk. Lehúzzuk,
botmixerrel pürésítjük, majd újra felforraljuk, végül besűrítjük a fél dl
vízben elkevert pudingporral. Kihűtjük. Tálalás előtt a krémet átkeverjük, a
linzerkosarak alját megtöltjük vele és eperszeletekkel díszítjük: az eper csuma
felőli oldalát egyenesre vágjuk, felszeleteljük, majd kívülről befelé
ráhelyezzük a krém tetejére úgy, hogy a sorok félig fedjék egymást.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése