2024. május 11., szombat

Epres rózsapite

 


A májusi Nők Lapja Konyhájában leltem ezt a cuki süteményt.


A tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 1 tojássárgája

A töltelékhez: 20 dkg eper, 1,5 dl víz, 10 dkg cukor, 1 cs vaníliás pudingpor

A díszítéshez: kb. 30 dkg eper

A lisztet összekeverjük a porcukorral, elmorzsoljuk a vajjal, majd a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük. 6 db 8 cm átmérőjű piteforma alját sütőpapírral kibéleljük. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjuk bélelni a formákat, és az oldalukra is jusson. Sütőpapírral befedjük, és sütőgyöngyöt öntünk bele, kb. a formák feléig. 170°C-os sütőben kb. 10 perc alatt elősütjük, majd eltávolítjuk róluk a nehezéket, és további 5 percig sütjük. Az epret megtisztítjuk, felkokázzuk, forralóedénybe tesszük 1 dl vízzel és hozzáadjuk a cukrot. Forrástól számítva 1 percig forraljuk. Lehúzzuk, botmixerrel pürésítjük, majd újra felforraljuk, végül besűrítjük a fél dl vízben elkevert pudingporral. Kihűtjük. Tálalás előtt a krémet átkeverjük, a linzerkosarak alját megtöltjük vele és eperszeletekkel díszítjük: az eper csuma felőli oldalát egyenesre vágjuk, felszeleteljük, majd kívülről befelé ráhelyezzük a krém tetejére úgy, hogy a sorok félig fedjék egymást.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése