2023. szeptember 2., szombat

Cheddarsajtos, jalapeno-s kenyérke

 Fiókámnak is becsöngettek tegnap... Évnyitón volt, ma pedig el is kezdett tanítani... Az órák után jön haza majd éhesen!

Török köfte lesz és sütöttem egy cheddar sajtos kenyérkét. Még nem kóstoltam, így nem tudok beszámolni, hogy milyen. Közben módosítottam a hozzávalókat, mert valahogy nem stimmelt a folyadék mennyisége és megkérdeztem a kenyerészet királynőjét Limarát. Úgyhogy így jobb lesz!


Hozzávalók: 250 g cheddar sajt, 450 g kenyérliszt, 1 cs szárított élesztő, 300 ml langyos víz (de apránként adagoljátok!), 3 jalapeno paprika, 1 ek só


A lisztet összekeverjük a nagy lyukú reszelőn lereszelt 200 g cheddar sajttal és 2 db apróra vágott jalapeno paprikával, sóval. A vízben elkeverjük az élesztőt és ráöntjük a lisztes keverékre. Spatulával addig keverjük, amíg összeáll. Lágy tésztát kapunk. A spatulával, a tálat körbeforgatva a tészta szélét ráhúzzuk a közepére. Letakarjuk és 1 órát hagyjuk kelni. Akkor megint ugyanúgy ráhúzzuk a szélét, majd letakarva újabb 30 perc pihentetés. Ezt még 2x megismételjük. Limara azt tanácsolja, hogy érdemes ezt a tésztát 12 órát pihenni hagyni, mivel nem dagasztott kenyér. Hát, neki elhiszem! 💓Lisztezett felületre borítjuk, megfordítjuk a tésztát egy sütőpapírra, ha sok liszt lenne rajta, lesöpörjük. Újra behajtogatjuk a széléről középre, majd a sütőpapírral együtt formába tesszük (az ilyen jellegű tésztát mindenképp forró edénybe kell tenni!). Vékonyan lekenjük olajjal a tetejét, így a sajt megtapad rajta. Megszórjuk a maradék reszelt sajttal és 220 fokos sütőben, amibe betettük előre a formát felmelegedni, sütjük. Mivel ez nem tipikus kenyértészta, sokkal több sütés kell neki. Így én visszavettem a hőfokot 180 fokra és kb. 1 órán át sült.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése