2023. május 7., vasárnap

Anyák napi epres pavlova-alagút

 

" mert az anyai szeretet, az igenis véresen komoly, olyan fizikai erő, mint a gravitáció, csak még annál is erősebb, egy anyának muszáj az utolsó leheletéig, és azon is túl aggódnia, és muszáj mindent megtennie azért, hogy ne legyen miért aggódnia, mást egyszerűen nem is tehet, erre kényszeríti őt a szeretet irracionális gumikötele, ez a láthatatlan, de mégiscsak elvághatatlan, karnyi vastag, örök köldökzsinór, ami ha kell, elér egész a bolygó túlsó oldaláig is, ez előtt nincsen és nem is lehet semmiféle akadály, egy anya, ha kell, ezer kilométerre is elküldi a kis lábosba csomagolt, meglepetéssóletet gyorspostával, természetesen fedőstől-lábosostól és kanalastól, mert csak úgy az igazi, de a nemzetközi űrállomásra is elküldené, vagy a Holdra is, ha épp ott fenyegetné az ő amúgy világhíres asztronauta kicsifiát az éhenhalás veszélye. Jobb, ha mindenki egyszer és mindenkorra megjegyzi: az anyai szeretet nem ismer határokat. " (Dragomán György)


És jönnek ma ők, akik engem ünnepelnek! Talán ez a legszebb ünnep a világon!

Sajnos én már csak a szívemben ünnepelhetem Édesanyámat olyan sok-sok éve már...

De, hogy valami anyák-napi is legyen (az ebédet majd mutatom), ez a Pavlova alagút, olyan nagyon anyák napi...


A "tésztához": 6 tojásfehérje, 20 dkg kristálycukor, 20 dkg porcukor, 5 dkg keményítő

A krémhez: 3 dl hideg habtejszíb, 1 cs vaníliás cukor, 5 dkg porcukor, 1 cs habfixáló, 25 dkg mascarpone, 15 dkg aprított eper

A díszítéshez: 5 dkg étcsokoládé olvasztva, friss eperszemek




A fehérjéből a kristálycukorral kemény habot verünk, összeforgatjuk a porcukorban elkevert keményítővel. Zsírpapírral 3 db 9 x 20-25 cm-es téglalapot rajzunk és csillagcsöves habzsákból lapokat nyomunk rájuk a habból. 140°C fokos sütőben kb. 20 perc alatt megszárítjuk a lapokat. (Én kitámasztottam a sütő ajtaját egy fakanállal, hogy ne legyen bent gőz és kn. fél óra volt a száradási idő).

Hagyjuk kihűlni. Mindegyik lapot megcsurgatjuk a gőz fölöttt felolvasztott étcsokoládéval. Közben a kétféle cukorral habbá verjük a tejszínt, beleforgatjuk a mascarponét. Csillagcsöves habzsákból összetöltjük a lapokat úgy, hogy a rétegek közé kockázott epret töltünk. A krémből én a tetejére rózsákat nyomkodtam és eperrel díszítettem. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése