2023. április 14., péntek

Maradékmentés: Hagyma krémleves fehérborral és sonkagombóccal

 Ahogy minden "rendes házban", úgy nálam is maradt a húsvéti sonkából. Egy részéből készült ma ez a levesgombóc, másik részéből majd sonkás kocka lesz.

Sajnos a férjem nagyon beteg. 41 éve vagyok a felesége, de a 2 évvel ezelőtti prostata betegségén kívül én még betegnek nem láttam. Most aztán bepótolja szegény! Elkapta ezt a nyavalyás Covid-ot. És bizony napi 2 liter folyadékot be kell/ene vinnie a szervezetébe. Nos, nála a napi 2-3 dl is problémás és tudom, hogy most állandó harc következik... Próbálom kicselezni, ezért leves mellett döntöttem ma, bár jó esetben ebből se fog több bemenni, mint 2 dl...

A leves egyébként nagyon finom! :)


Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma + 1 fej a tálaláshoz, 1 fej fokhagyma, 30 dkg burgonya, 10 dkg vaj, 3 babérlevél, 1 ág rozmaring, 2 dl fehérbor, 2 dl tejszín

A gombócokhoz: 20 dkg főtt füstölt sonka, 1 cs. petrezselyem, 10 dkg toastkenyér, 2 tojás

A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A burgonyát is megtisztítjuk, kockákra vágjuk. Mélyebb edényben a vajat felforrósítjuk, megpároljuk rajta a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a burgonyát, átforgatjuk, beledobjuk a babért és a rozmaringot, felöntjük a borral. Pár percig forraljuk, majd hozzáadunk 1 liter vizet (vagy zöldséglevest) és a tejszínt, kis lángon főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Kivesszük a babért és a rozmaringot, majd a levest botmixerrel simára pürésítjük. Sózzuk, borsozzuk.  Közben a főtt sonkát ledaráljuk. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk. A toastkenyeret felkockázzuk, a sonkához adjuk a tojásokkal és a petrezselyemmel együtt. Ha túl lágy a massza, tehetünk hozzá 1 kanál zsemlemorzsát. Gombócokat formázunk belőle, és a levesbe tesszük. A hagymát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, és szintén a levesbe tesszük. Készre főzzük. Tálaláskor adhatunk hozzá tejfölt is.

Én a végén nem tettem bele a plusz hagymát, de ki fogom úgy is próbálni :)

1 megjegyzés: