Gyerekkoromban mákért voltam oda! Diós soha nem hozott lázba. Ma már nincs különbség számomra, mindkettőt nagyon szeretem.
Ez a mákos sütemény küllemét tekintve is nagyon karácsonyi hangulatú. Szaftos, pici rummal megbolondított tölteléke pedig "mindent visz".😇
Tészta: 40 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 cs vaníliás cukor, pici só, tejföl 1-2 ek
Töltelék: 40 dkg darált mák, 1,5 dl tej, 25 dkg cukor, 1 alma, 1 citrom reszelt héja, 1 kupica rum, baracklekvár, 10 dkg forrázott, rumba áztatott mazsola
A lisztbe keverjük a cukrot, majd az egészet lemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a csipet sót, a 2 tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük (én egész éjjelre otthagytam).
A tészta kétharmad részét közepes tepsibe nyújtjuk, megkenjük baracklevárral.
A mákot leforrázzuk a tejjel, amit a cukorral együtt forraltunk fel. Belereszeljük a citrom héját és az almát. Beleöntjük a rumot, a mazsolát és annyi lekvárt adunk hozzá, hogy krémes legyen a töltelék. Rásimítjuk a tésztalapra. A tészta másik felével berácsozzuk a süteményt. Tojásfehérjével megkenjük és 180°C-os sütőbe toljuk. Pirosra sütjük. Kihűlés után kockázható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése