2022. július 13., szerda

Őszibarackos-mézes-joghurtos pite

 Ma van az én drága férjem születésnapja👄

Gyerekeimmel megleptük. Minden reggel úszni jár, mi pedig odamentünk az uszodához, amikor jött kifelé. És felköszöntöttük. Nem számított rá, tényleg jól sikerült 💓 Este majd koccintunk is jóféle Tokaji aszúval. Nem igazán tortás, de azért egy finom gyümölcsös süteményt csak összedobtam neki 

A tésztához: 175 g sima liszt, 75 gr vaj, 25 gr porcukor, 1 tojás

A töltelékhez: Kb. 1/2 kg kockákra vágott őszibarack, vagy más gyümölcs, 300 gr natúr görög joghurt, 3 ek porcukor, 2 ek méz, fél tk vanília aroma, 2 tojás

A tetejére: szeletelt mandula



A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, gombóccá formáljuk és folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük. A felkokázott barackot félretesszük.  A töltelék többi hozzávalóját  kézi habverővel elkeverjük. A pihentetett tésztát lisztezett munkalapon köralakúra nyújtjuk és a forma alját, oldalát kibéleljük vele. Villával megszurkáljuk, sütőpapírt teszünk bele és babot/lencsét szórunk a formába. (Én sütőkerámiát használok, nagyon praktikus) A maradék, leeső tésztadarabkákat összegyúrjuk, és kis csillagokat szaggatunk ki belőle. Ezeket tepsibe tesszük. Előmelegített 175 fokos sütőbe tesszük a pitét és a csillagokat. A csillagokat 10 percig sütjük, a pitét 15 percig vakon, majd kivesszük belőle a nehezéket és a sütőpapírt. A pite alján eloszlatjuk a gyümölcsöt,  ráöntjük a joghurtos masszát, tetejére is teszünk gyümölcsöt, megszórjuk a szeletelt mandulával és visszatoljuk a sütőbe. Kb. 25 percig sütjük még, amikor már a formát megrázogatva nem remegős a krém, akkor elzárjuk a sütőt. A csillagokat rátesszük a pite tetejére, én még kevés porcukorral is megszórtam a tetejét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése